Slobodno vreme > Mozaik

Uz pomoć OVIH TRIKOVA CVEĆE će DUŽE TRAJATI u vazi: Jednostavni su, a mnogi rade sve suprotno od ovih pravila

Prvo, uklonite sve listove koji će biti ispod nivoa vode, jer mogu brzo istruliti i širiti bakterije na zdrave delove cveća

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

08/06/2024 > 22:35

podeli vest:

Uz pomoć OVIH TRIKOVA CVEĆE će DUŽE TRAJATI u vazi: Jednostavni su, a mnogi rade sve suprotno od ovih pravila
Foto: Shutterstock


Kada kupujete rezano cveće u radnji ili supermarketu, ono je obično već neko vreme stajalo u kofi vode ili upakovano. Ipak, mnogi cvećari bi vam savetovali da odmah po dolasku kući malo isečete stabljike.

Ne zaboravite da vaskularni sistem biljke ne blokira apsorpciju vode. Sistem koji prolazi kroz stabljike pomaže apsorpciju vode i hranljivih materija i prenosi ih do latica.

Tokom vašeg putovanja kući, cvetovi nisu potopljeni u vodu, što omogućava vazduhu da ulazi u stabljike i sprečava apsorpciju vode, bez obzira na to što ćete cveće odmah staviti u vazu sa vodom. Da biste to sprečili, oštrim makazama za orezivanje odsecite 1 cm (ili više) stabljike – na taj način se otklanja blokada.

Potom uklonite sve listove koji će biti ispod nivoa vode, jer mogu brzo istruliti i širiti bakterije na zdrave delove cveća.

Foto: Freepik.com

 

Odmah nakon orezivanja, stavite cveće u vodu, kako biste sprečili stvaranje više vazdušnih mehurića. Rasporedite cvetove u željeni oblik.

U odabranu vazu nikako ne sipajte toplu vodu. To je jedna od najgorih grešaka koje možete napraviti jer ćete bukvalno skuvati cveće – sobna temperatura vode je najbolja. Međutim, blago hladna voda može pomoći cvetovima poput narcisa i lala (tulipana) da traju još duže.

Takođe je važno menjati vodu svaka dva do tri dana (čak i svakodnevno kod određenih sorti). U suprotnom, voda će s vremenom postati mutna i puna bakterija. Zapamtite da treba da operete vazu prilikom menjanja vode kako biste uklonili ostatke koji se lepe za zid vaze. Takođe je korisno da malo isečete stabljike svaki put kada menjate vodu.

Nahranite svoje cveće. Svaka cvećara ima svoju tajnu mešavinu cvetne hrane; ukoliko vam sami ne preporuče, pitajte ili pokušajte da napravite svoju kod kuće. Tipično, cvetna hrana sadrži tri osnovna sastojka: šećer, kiselinu i antibakterijske proizvode. Šećer pruža hranljive materije. Kiselinom se održava nizak pH nivo vode kako bi cveće sporije uvenulo, jer takav pH pomaže cvetovima da bolje apsorbuju vodu. Pokušajte sa limunskom kiselinom iz limuna ili izgnječenim vitaminom C. Najčešći antibakterijski proizvodi su izbeljivač i alkoholi (naravno, u minimalnoj količini). Još jedan nekonvencionalan, ali proveren način da sveži cvetovi traju duže je korišćenje izgnječenog aspirina (salicilna kiselina).

Ostavite komentar