Slobodno vreme > Mozaik

Vrane vam možda ne izgledaju PAMETNO, ali imaju jednu SPOSOBNOST koja će vas začuditi

Istraživači sa nemačkog univerziteta izveli su zanimljiv eksperiment

Izvor: K1info/index.hr

29/06/2024 > 10:55

podeli vest:

Vrane vam možda ne izgledaju PAMETNO, ali imaju jednu SPOSOBNOST koja će vas začuditi
Foto: Unsplash.com


Naučnici su otkrili da vrane mogu "brojati" naglas, odnosno svesno graktati određeni broj puta kao odgovor na vizualne i slušne nadražaje. Mada je i kod drugih životinja, poput pčela, zabeležena sposobnost razumevanja brojeva, ovakva vrsta numeričke pismenosti primećena je samo kod ljudi.

- Za sada nam nije poznato da druge životinje mogu tako nešto izvesti. Pokazali smo da vrane mogu proizvesti jednu do četiri vokalizacije kao odgovor na proizvoljne znakove povezane s numeričkim vrednostima - navodi naučnik Diana Liao sa Univerziteta Tubingen u Nemačkoj. 

Shvataju koncept nule

Sposobnost brojanja naglas se razlikuje od samog razumevanja brojeva. Poznato je da ljudi koriste govor kako bi nešto izbrojali i iskomunicirali količinu, piše Science Alert.

Foto: Unsplash.com

 

S obzirom na to da je već ranije otkriveno da vrane shvataju komplikovanije numeričke koncepte, poput nule, Liao i njegovi kolege su odlučili detaljnije da istraže njihove sofisticirane brojčane veštine. 

Napravljen je eksperiment sa vranama tako što im se pokaže određeni simbol ili zvučni znak. Nakon što su "zagraktale" koliko su trebale, vrane su morale kljucati metu kako bi označile da su gotove s brojanjem. 

Naučnici su ustanovili da su sve tri vrane mogle graktati određeni broj puta u skladu s datim nadražajem.

 

 

 

Ostavite komentar