Slobodno vreme > Mozaik

Znate li od čega zavisi boja HORTENZIJE u vašoj BAŠTI? Pratite ova 3 saveta i ona će RASKOŠNO CVETATI iako su vrućine

Hortenzija (Hydrangea sp.) je popularna biljka koja se često uzgaja za ukrašavanje domova

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

06/07/2024 > 14:15

podeli vest:

Znate li od čega zavisi boja HORTENZIJE u vašoj BAŠTI? Pratite ova 3 saveta i ona će RASKOŠNO CVETATI iako su vrućine
Foto: Unsplash.com


Verovali ili ne, vrućina smeta i biljkama, isto kao i ljudima. Pa je sada glavno pitanje svih ljubitelja cveća, kako pravilno da neguju omiljene cvetnice?

Hortenzije spadaju u kategoriju najlepšeg baštenskog cveća, mada postoje i oni koji nemaju mnogo uspeha sa njom. Zato vam donosimo savete kako da je pravilno negujete i održava tokom leta.

Hortenzija (Hydrangea sp.) je popularna biljka koja se često uzgaja za ukrašavanje domova, naročito vrsta Hydrangea macrophylla. Potiče iz Japana, ali je preneta u Evropu 1790. godine. Može se gajiti u bašti, ili u saksijama.

3 saveta za cvetanje hortenzije

1. Zalivajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato ih je tekom najvećih letnih vrućina potrebno zalevati ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje biti u redu. Ove biljke imaju veliku moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

2. Pripazite na veličinu tegle

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korena, a time i drugih delova. Zato je nužno pripaziti na veličinu tegle prilikom sadnje. Izbegavajte držati ih u plastičnim teglama u kojima ste ih kupili te ih svakako presadite. Neka tegla bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

Foto: Unsplash.com

 

3. Smestite ih u hlad

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti tamo gde nije jako sunce. Njihovo idealno stanište trebalo bi biti okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.

Hortenzija menja boju cvetova

U zavisnosti od ph sredine zemljišta hortenzija može varirati u boji. 

Ukoliko je zemlja alkalna, tada će vaše hortenzije da budu ružičaste boje. Alkalno zemljište ima pH vrednost optrilike 7-9 i uglavnom sadrži glinu.

Ukoliko je zemlja kiselija, onda je pH vrednost oko 5 ili manje od 5,5, a hortenzije u ovakvom tlu ostaju plave boje.

Ukoliko znate da je zemlja u koju želite da posadite plavu hortenziju alkalna, potrebno je prilikom sadnje da dodate u zemlju vrtni sumpor ili sredstva koja zakiseljuju tlo.

 

Ostavite komentar