Slobodno vreme > Mozaik

Da li je PARADAJZ koji kupujete PRIRODAN ili pun HEMIJE? Šef kuhinje otkrio kako ga razlikovati

Iako vas prodavci ubeđuju da su njihovi proizvodi ne prskani i zdravi, to nije uvek baš tako

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

01/08/2024 > 03:00

podeli vest:

Da li je PARADAJZ koji kupujete PRIRODAN ili pun HEMIJE? Šef kuhinje otkrio kako ga razlikovati
Foto: Shutterstock


Sezona paradajza je uveliko počela, a ovo povrće je idealno za letnje dane. Sigurno vam se mnogo puta desilo da onaj koji kupite, iako na oko izgleda jako lepo, zapravo je prilikom jela tvrd, bezukusan i "plastičan".

Kako prenosi "Krstarica.com", većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava, međutim to nije uvek baš tako. 

Ranije se smatralo da je jedan od kriterijuma za odabir organskog povrća i voća oblik ploda. Pa ako su svi paradajzi jednake veličine i boje, najverovatnije su prskani.

Šef kuhinje restorana Odessa-Mama kaže da je nešto drugo presudno.

Jedan vrlo jednostavan trik otkriće da li pokušavaju da vas prevare.

- Lagano rukom pritisnite paradajz. Ako i pored pritiska ostaje čvrst, i ako su svi u gajbici takvi - sigurno su korištene hemikalije u uzgoju. Pravi ‘domaći’ paradajz će malo omekšati kada ga pritisnete - otkrio je kuvar.

Foto: RINA

 

Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovnom konzumacijom ovoga povrća dobićete dovoljne količine kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa. 

Upravo zato, važno je da znate kako da prepoznate sveže i domaće uzgojene plodove.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar