Slobodno vreme > Mozaik

Prepoznajte MANDARINE najboljeg kvaliteta: Ova tri znaka odaju STARO VOĆE, ako ih vidite, NE KUPUJTE!

Obratite pažnju na nekoliko ključnih znakova koji vam mogu pomoći da izaberete sveže i ukusno voće

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

23/10/2024 > 08:54

podeli vest:

Prepoznajte MANDARINE najboljeg kvaliteta: Ova tri znaka odaju STARO VOĆE, ako ih vidite, NE KUPUJTE!
Foto: Freepik.com


Lepe spolja, a iznutra, trule...

Sezona mandarina konačno je stigla, a mnogi ljubitelji ovog voća nestrpljivo su dočekali priliku da uživaju u sočnim kriškama ispod tanke, jarko narandžaste kore.

Međutim, nije retkost da se desi razočaranje – umesto slatkih i sočnih plodova, ponekad dobijemo suve, bezukusne ili prezrele mandarine.

Da biste izbegli ovakve neprijatnosti, obratite pažnju na nekoliko ključnih znakova koji vam mogu pomoći da izaberete sveže i ukusno voće. Evo kako da budete sigurni da će mandarine koje ponesete kući zadovoljiti sva vaša očekivanja:

1. Kora treba da bude glatka i sjajna

Ako primetite da je kora suva ili izborana, to može značiti da je voće dugo stajalo na polici i izgubilo svežinu. Sveža mandarina ima čvrstu i lagano sjajnu koru zbog prisustva prirodnih eteričnih ulja.

2. Obratite pažnju na težinu

Mandarina bi trebalo da deluje teža nego što njena veličina sugeriše. Ako je previše lagana, moguće je da je izgubila vlagu i postala suva unutra. Što duže stoji odvojena od stabla, više soka gubi, što značajno utiče na ukus.

Foto: Freepik.com

 

3. Izbegavajte „šuplje“ mandarine

Kad uzmete mandarine u ruku, proverite osećaj – ako se čini kao da postoji prostor između kore i ploda, to je znak da nije potpuno sveža. Ovakvi plodovi obično budu suvljeg ukusa i bez potrebne sočnosti.

4. Stanje stabljike govori mnogo

Ako je stabljika na mestu gde je voće bilo prikačeno za grančicu tamna ili smeđa, znači da je plod već dugo u prodaji. Sveže mandarine imaju beličastu i čvrstu stabljiku, što je znak da su ubrane nedavno.

Prateći ove jednostavne savete, lako ćete prepoznati kvalitetne mandarine i izbeći razočaranje. Sveže i sočne mandarine nisu samo ukusne, već su i bogate vitaminom C, pa dodatni razlog da uživate u njima jeste njihov doprinos jačanju imuniteta u hladnim danima.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar