Slobodno vreme > Mozaik

Ne koristite radijator OVAKO: Ova navika može SKUPO da vas košta

Iako deluje praktično, ova navika može imati i ozbiljne posledice po zdravlje

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

18/10/2024 > 19:00

podeli vest:

Ne koristite radijator OVAKO: Ova navika može SKUPO da vas košta
Foto: Shutterstock


A gde da sušimo veš?

Dolazak hladnijih dana često znači da se veš više ne može sušiti napolju, pa mnogi pribegavaju prebacivanju garderobe preko radijatora. Iako deluje praktično, stručnjaci upozoravaju da ova navika može imati ozbiljne posledice po zdravlje, račune i opremu u kući.

Foto: Freepik.com

 

 

Šest razloga zašto treba izbegavati ovu praksu:

Povećava troškove energije

Kada je radijator prekriven mokrim vešom, toplota teško dopire u prostoriju, zbog čega bojler mora raditi jače. To ne samo da povisuje potrošnju struje, već opterećuje grejni sistem i može povećati troškove na duže staze.

Rizik od vlage i buđi
Vlaga koja isparava iz odeće podiže nivo vlažnosti u domu, stvarajući savršene uslove za nastanak buđi. To može oštetiti zidove i nameštaj, ali i narušiti kvalitet vazduha.

 

Zdravstveni problemi
Zadržavanje vlage u prostorijama može izazvati respiratorne tegobe i alergije, posebno kod dece i osetljivih osoba. Vlažan vazduh povećava rizik od infekcija i pogoršava astmu ili hronične probleme sa disanjem.

Rizik od požara
Stavljanje veša na vrele radijatore nosi i rizik od zapaljenja. Zaboravljena garderoba može brzo da se pregreje i izazove opasnu situaciju.

Foto: Unsplash.com

 

Oštećenje radijatora
Vlaga iz odeće može uzrokovati koroziju na radijatorima, skraćujući im vek trajanja. Popravka ili zamena oštećenih radijatora može predstavljati dodatni trošak.

Uništavanje odeće
Direktan kontakt sa toplim radijatorom može oštetiti tkanine, uzrokovati bleđenje boje i pojavu fleka. Ovo je posebno problematično za osetljive materijale koji se mogu deformisati ili izgubiti oblik.

Foto: Freepik.com

 

Šta je bolje rešenje?

Umesto na radijatorima, veš je najbolje sušiti u prostorijama sa dobrom ventilacijom ili u blizini prozora. Takođe, električne sušilice za veš mogu biti dobra alternativa jer štede vreme i smanjuju vlagu u domu.

Iako se čini kao zgodno rešenje, sušenje veša na radijatoru nosi mnoge rizike. Ulaganje u bolja rešenja može sačuvati vaše zdravlje, kuću i novčanik.

Ostavite komentar