Slobodno vreme > Mozaik

KOJE SE PIJE OHLAĐENO? Saznajte sve o vinu kako bi slavlje bilo savršeno!

Sezona je slava i veselja, bilo bi dobro da znate nekoliko trikova o vinu i da oduševite goste

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

15/11/2024 > 08:38

podeli vest:

KOJE SE PIJE OHLAĐENO? Saznajte sve o vinu kako bi slavlje bilo savršeno!
Foto: Shutterstock


Ljubitelji vina znaju da je pravilno čuvanje i služenje ovog plemenitog pića prava umetnost. Svaka vrsta vina ima specifične zahteve kada je u pitanju temperatura, način posluživanja i čaša iz koje se pije. Prava kombinacija vina i jela može podići gastronomski užitak na viši nivo. A kako je sezona slava i veselja, bilo bi dobro da znate nekoliko trikova o vinu i da oduševite goste. 

Foto: Shutterstock

 

Evo vodiča koji će vam pomoći da u potpunosti uživate u čarima vina.

Temperatura čuvanja vina: Ključ za očuvanje kvaliteta

Foto: Shutterstock

 

Bela vina: Čuvaju se na temperaturi od 7 do 12°C. Preporučuje se da se serviraju hladnija kako bi se istakle njihove arome i svežina.
Crvena vina: Idealna temperatura za čuvanje je između 12 i 18°C. Ova vina se služe na sobnoj temperaturi kako bi se otvorila njihova kompleksnost.
Rose vina: Optimalna temperatura za čuvanje je od 8 do 12°C. Preporučuje se serviranje blago rashlađena.
Penušava vina i šampanjac: Treba ih čuvati na 4 do 7°C, a servirati veoma hladne, kako bi mehurići duže trajali.
Desertna vina: Čuvaju se na 10 do 12°C, a služe lagano ohlađena.

Pravilno služenje vina: Povežite piće sa hranom

Bela vina:

Odlična su uz ribu, morske plodove, belo meso, povrće i lagane sireve. Na primer, Sauvignon Blanc je savršen uz salate i lagane testenine, dok Chardonnay ide uz kremaste sosove i pečenu piletinu.

Crvena vina:

Pratiće jela od crvenog mesa, divljači, začinjene specijalitete i tvrde sireve. Cabernet Sauvignon je idealan za biftek, dok Merlot lepše prija uz pikantnija jela. Pinot Noir se savršeno uklapa sa piletinom i jelima na bazi pečuraka.

Foto: Shutterstock

 

Rose vina:

Ova vina su univerzalna i odlično idu uz letnja jela poput salata, morskih plodova, ali i laganih mesnih specijaliteta poput ćuretine.

Penušava vina:

Šampanjac i prosecco su savršeni uz kanapee, plodove mora i deserte, posebno one na bazi jagoda.

Desertna vina:

Idealna su uz voćne torte, suve kolače ili čak orašaste plodove. Porto vino savršeno se slaže uz čokoladu i sireve s plavom plesni.

Čaša čini razliku

Pravilno odabrana čaša pomaže da vino oslobodi svoje arome i ukuse:

Foto: Shutterstock

 

Bela vina: Poslužuju se u čašama sa užim vrhom kako bi se sačuvale voćne arome.
Crvena vina: Široke čaše omogućavaju da vino "diše", što pomaže u razvijanju ukusa.
Rose vina: Najčešće se služe u univerzalnim čašama koje zadržavaju njihove svežine i voćne tonove.
Penušava vina: U dugim, uskim čašama (tzv. flautama) kako bi mehurići trajali što duže.
Desertna vina: Mala i uska čaša zadržava intenzivne arome i omogućava umeren užitak.

Foto: Shutterstock

 

Saveti za uživanje

Nikada ne punite čašu do vrha; idealno je napuniti je do trećine.
Uvek servirajte vino na odgovarajućoj temperaturi kako biste osigurali optimalno iskustvo.
Uparivanje hrane i vina ne mora biti striktno – eksperimentisanje može dovesti do iznenađujućih otkrića.

 

 

Bilo da ste ljubitelj belih, crvenih, penušavih ili desertnih vina, pravilnim čuvanjem i služenjem ovih božanskih napitaka možete uživati u njihovim punim aromama i ukusima. Vino nije samo piće – ono je doživljaj koji spaja ljude i slavi trenutke.

Na zdravlje!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar