Slobodno vreme > Mozaik

BELI ILI SMEĐI Evo koja je glavna razlika u šećeru koji koristimo

Bilo da koristite beli ili smeđi šećer, najvažnije je da ih konzumirate umereno

Izvor: K1info

27/01/2025 > 11:55

podeli vest:

BELI ILI SMEĐI Evo koja je glavna razlika u šećeru koji koristimo
Foto: Freepik.com


Da li ste se ikada zapitali koja je razlika između belog i smeđeg šećera? Iako na prvi pogled deluju slično, zapravo se razlikuju po ukusu, strukturi i nutritivnoj vrednosti. Ključna razlika leži u jednom sastojku – melasi, koja utiče na boju, vlažnost i aromu šećera.

Foto: Pixabay.com

 

Koje su osnovne razlike?

Beli šećer prolazi kroz proces rafinacije u kojem se uklanja melasa, čime dobija čistu, kristalno belu boju i neutralan ukus. S druge strane, smeđi šećer zadržava određeni procenat melase ili se ona naknadno dodaje, što mu daje bogatiju aromu i blago karamelizovan ukus. Zbog toga je često prvi izbor za kolače i kekse, dok se beli šećer češće koristi u toplim napicima i svakodnevnom zaslađivanju.

Nutritivna vrednost – da li je smeđi šećer zdraviji?
Mnogi smatraju da je smeđi šećer zdraviji zbog prisustva melase, koja sadrži minerale poput kalcijuma, kalijuma i gvožđa. Ipak, treba imati na umu da su količine ovih hranljivih materija minimalne i da oba šećera imaju sličnu kalorijsku vrednost. Dakle, nijedna vrsta nije značajno zdravija od druge, pa je umerenost ključna.

Foto: Freepik.com/Shutterstock

 

Upotreba u kulinarstvu
Smeđi šećer zbog svoje vlažnosti daje mekoću i bogatiji ukus pecivima, dok beli šećer pruža laganiju teksturu i omogućava bolju stabilnost prilikom pravljenja kremova i šlaga. Ako želite karamelast ukus u svojim jelima, smeđi šećer je pravi izbor, dok je beli šećer bolji za pravljenje klasičnih biskvita i slatkih napitaka.

Bilo da koristite beli ili smeđi šećer, najvažnije je da ih konzumirate umereno. Ako želite dodatnu aromu u svojim jelima, smeđi šećer je pravi izbor, dok je beli odličan za svakodnevne potrebe.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar