GDE NIKADA NE TREBA DRŽATI CVEĆE U DOMU Najčešće greške koje mogu uništiti biljke
Ako želite da vaše biljke budu zdrave i dugotrajne, važno je da izbegnete najčešće greške
22.01.2025
MozaikVećina nas prvo prokuva vodu, a zatim dodaje kafu, misleći da će tako brže dobiti savršen napitak, međutim, to nije način kako se priprema
podeli vest:
Prava turska kafa je ritual koji mnogi od nas vole, ali da li je zaista spremamo na pravi način? Iako deluje jednostavno, postoji jedna ključna greška koju mnogi prave prilikom kuvanja turske kafe, a koja može značajno uticati na njen ukus. Srećom, uz malu promenu u načinu pripreme, možete uživati u autentičnom ukusu koji osvaja sva čula.
Foto: Pixabay.com
Koja je to greška koju svi pravimo?
Najčešća greška u pripremi turske kafe jeste dodavanje kafe u već vrelu vodu. Većina nas prvo prokuva vodu, a zatim dodaje kafu, misleći da će tako brže dobiti savršen napitak. Međutim, stručnjaci za pripremu kafe ističu da je ključ savršenog ukusa dodavanje kafe u hladnu vodu, jer se tako kafa postepeno zagreva i oslobađa svoju punu aromu.
Ako želite da vaše biljke budu zdrave i dugotrajne, važno je da izbegnete najčešće greške
22.01.2025
MozaikDok drugi kupuju suvenire i čokolade, naše dame se vraćaju sa mirisnim pakovanjima koja su, kako tvrde, mnogo kvalitetnija
22.01.2025
MozaikPravilna priprema turske kafe korak po korak
Ako želite da pripremite savršenu šoljicu turske kafe, pratite sledeće korake:
Koristite hladnu vodu – Sipajte hladnu vodu u džezvu u željenoj količini (najčešće jedna šolja vode po osobi). Foto: Freepik.com
Dodajte kafu u hladnu vodu – Na svaku šolju vode stavite jednu punu kašičicu kafe i po želji šećer.
Lagano promešajte – Blago mešajte da se kafa rastvori, ali ne previše kako biste sačuvali bogatu penu.
Zagrevanje na umerenoj temperaturi – Kuvajte kafu polako, na nižoj temperaturi, dok se ne stvori gusta pena. Važno je da kafa ne provri, jer će tada izgubiti deo svoje arome.
Sklonite s vatre pre ključanja – Kada se pena podigne, sklonite džezvu sa ringle, sačekajte nekoliko sekundi, pa vratite još jednom da se pena formira.
Serviranje – Služite u prethodno zagrejane šoljice kako bi kafa duže zadržala toplinu i pun ukus.
Zašto je ovaj način pripreme bolji?
Dodavanjem kafe u hladnu vodu postiže se ravnomerno oslobađanje ukusa i aroma, što omogućava bogatiji i puniji ukus bez gorčine. Takođe, na ovaj način kafa zadržava više svojih prirodnih ulja i antioksidanata, koji su korisni za zdravlje.
Dodatni saveti za savršenu tursku kafu
Koristite sveže mlevenu kafu, jer ona zadržava više arome u odnosu na unapred upakovane mešavine.
Ne mešajte kafu nakon što se pena formira, kako biste sačuvali karakteristični sloj pene na vrhu.
Dodajte prstohvat kardamoma ili cimeta za dodatni ukus i miris koji će učiniti vašu kafu još posebnijom.
Mnogi tvrde da im je ovaj trik pomogao da se osećaju odmornije
21.01.2025
MozaikPrema njenim rečima, restoranima je važno da se gosti ne zadržavaju predugo
20.01.2025
MozaikKuvanje turske kafe je umetnost u kojoj male promene čine veliku razliku. Sledeći ovaj jednostavan savet – dodavanje kafe u hladnu vodu – možete značajno poboljšati ukus i uživati u savršenoj šoljici omiljenog napitka. Probajte ovaj trik već danas i osetite razliku!
BONUS VIDEO:
Ako ste se ikada zapitali zašto su sunđeri različitih boja i da li to ima neko dublje značenje, odgovor je – da
20.01.2025
MozaikEvo nekoliko saveta kako da pravilno skladištite hranu nakon prazničnog uživanja
09.01.2025
GurmanlookUz nekoliko praktičnih saveta, možete je očuvati zdravom i ponovo uživati u njenoj lepoti naredne godine
09.01.2025
MozaikTradicija nalaže da se domaćinu ponese prigodan poklon
09.01.2025
Mozaik
Ostavite komentar