Slobodno vreme > Mozaik

NAJVEĆA GREŠKA KOD PRIPREME TURSKЕ KAFE Promenite samo jednu sitnicu i videćete o čemu pričamo

Većina nas prvo prokuva vodu, a zatim dodaje kafu, misleći da će tako brže dobiti savršen napitak, međutim, to nije način kako se priprema

Izvor: K1info

23/01/2025 > 12:34

podeli vest:

NAJVEĆA GREŠKA KOD PRIPREME TURSKЕ KAFE Promenite samo jednu sitnicu i videćete o čemu pričamo
Foto: Shutterstock


Prava turska kafa je ritual koji mnogi od nas vole, ali da li je zaista spremamo na pravi način? Iako deluje jednostavno, postoji jedna ključna greška koju mnogi prave prilikom kuvanja turske kafe, a koja može značajno uticati na njen ukus. Srećom, uz malu promenu u načinu pripreme, možete uživati u autentičnom ukusu koji osvaja sva čula.

Foto: Pixabay.com

 

Koja je to greška koju svi pravimo?

Najčešća greška u pripremi turske kafe jeste dodavanje kafe u već vrelu vodu. Većina nas prvo prokuva vodu, a zatim dodaje kafu, misleći da će tako brže dobiti savršen napitak. Međutim, stručnjaci za pripremu kafe ističu da je ključ savršenog ukusa dodavanje kafe u hladnu vodu, jer se tako kafa postepeno zagreva i oslobađa svoju punu aromu.

Pravilna priprema turske kafe korak po korak

Ako želite da pripremite savršenu šoljicu turske kafe, pratite sledeće korake:

Koristite hladnu vodu – Sipajte hladnu vodu u džezvu u željenoj količini (najčešće jedna šolja vode po osobi).
Dodajte kafu u hladnu vodu – Na svaku šolju vode stavite jednu punu kašičicu kafe i po želji šećer.
Lagano promešajte – Blago mešajte da se kafa rastvori, ali ne previše kako biste sačuvali bogatu penu.
Zagrevanje na umerenoj temperaturi – Kuvajte kafu polako, na nižoj temperaturi, dok se ne stvori gusta pena. Važno je da kafa ne provri, jer će tada izgubiti deo svoje arome.
Sklonite s vatre pre ključanja – Kada se pena podigne, sklonite džezvu sa ringle, sačekajte nekoliko sekundi, pa vratite još jednom da se pena formira.
Serviranje – Služite u prethodno zagrejane šoljice kako bi kafa duže zadržala toplinu i pun ukus.

Foto: Freepik.com

 

Zašto je ovaj način pripreme bolji?

Dodavanjem kafe u hladnu vodu postiže se ravnomerno oslobađanje ukusa i aroma, što omogućava bogatiji i puniji ukus bez gorčine. Takođe, na ovaj način kafa zadržava više svojih prirodnih ulja i antioksidanata, koji su korisni za zdravlje.

Dodatni saveti za savršenu tursku kafu

Koristite sveže mlevenu kafu, jer ona zadržava više arome u odnosu na unapred upakovane mešavine.
Ne mešajte kafu nakon što se pena formira, kako biste sačuvali karakteristični sloj pene na vrhu.
Dodajte prstohvat kardamoma ili cimeta za dodatni ukus i miris koji će učiniti vašu kafu još posebnijom.

Kuvanje turske kafe je umetnost u kojoj male promene čine veliku razliku. Sledeći ovaj jednostavan savet – dodavanje kafe u hladnu vodu – možete značajno poboljšati ukus i uživati u savršenoj šoljici omiljenog napitka. Probajte ovaj trik već danas i osetite razliku!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar