DA LI JE BEZBEDNO VIŠE PUTA PODGREVATI HRANU? Evo šta kažu stručnjaci i koje namirnice treba izbegavati
podeli vest:

Podgrevanje hrane je svakodnevna praksa u mnogim domaćinstvima – bilo da je reč o ostacima ručka ili obroku koji smo pripremili unapred. Međutim, postavlja se pitanje: da li je bezbedno podgrevati hranu više puta i postoji li rizik za zdravlje?
Stručnjaci upozoravaju da se nepravilnim podgrevanjem mogu stvoriti idealni uslovi za razvoj bakterija, što može dovesti do trovanja hranom. Evo šta treba da znate!

Koliko puta je bezbedno podgrevati hranu?
Prema preporukama nutricionista i zdravstvenih stručnjaka, najbolje je hranu podgrevati samo jednom. Svaki put kada hranu zagrevamo i potom ponovo hladimo, povećavamo rizik od rasta bakterija poput salmonele, listerije i Escherichia coli, koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Hrana bi prilikom podgrevanja trebalo da dostigne minimalnu temperaturu od 74°C, kako bi se uništile potencijalno opasne bakterije.
Koje namirnice su najosetljivije na podgrevanje?
Nisu sve namirnice podjednako bezbedne za višestruko podgrevanje. Neke su sklonije brzom kvarenju i stvaranju toksina koji mogu izazvati probavne tegobe.
Evo nekoliko primera hrane sa kojom treba biti oprezan:
Pirinač – Kuvani pirinač može sadržavati bakteriju Bacillus cereus, koja preživljava i nakon termičke obrade. Ako pirinač dugo stoji na sobnoj temperaturi pre nego što ga podgrejete, može postati rizičan za konzumaciju.
Piletina – Piletina se može podgrevati, ali je važno da bude dobro zagrejana na minimalno 70°C. Ukoliko je dugo stajala u frižideru, može doći do razvoja bakterija koje podgrevanje ne može u potpunosti uništiti.
Krompir – Kuvani krompir koji stoji na sobnoj temperaturi može postati podloga za razvoj Clostridium botulinum – bakterije koja može izazvati trovanje hranom.
Jaja i mlečni proizvodi – Jela sa jajima, poput kajgane, musake ili suflea, ne bi trebalo podgrevati više puta jer brzo gube nutritivnu vrednost i mogu postati opasna za konzumaciju.
Morski plodovi – Riba i morski plodovi su posebno osetljivi jer se brzo kvare. Preporučuje se da ih pojedete odmah nakon pripreme, a ukoliko ih podgrevate, neka budu dobro zagrejani.
Kako bezbedno podgrevati hranu?
Da biste smanjili rizik od kvarenja hrane i mogućih zdravstvenih problema, pridržavajte se sledećih saveta:
✅ Podgrevajte samo onoliko hrane koliko planirate da pojedete.
✅ Hranu uvek zagrevajte do minimalno 74°C.
✅ Ne ostavljajte kuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata.
✅ Ostatke hrane čuvajte u frižideru na temperaturi ispod 5°C i konzumirajte ih u roku od 2-3 dana.
✅ Izbegavajte podgrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici jer ne zagreva ravnomerno – bolje je koristiti ringlu ili rernu.
Da li je podgrevanje hrane rizično?
Iako podgrevanje hrane može biti praktično, previše puta podgrejana hrana može izgubiti nutritivnu vrednost i postati rizična za zdravlje. Kako biste izbegli moguće probleme, važno je da hranu pravilno skladištite, ne podgrevate je više puta i uvek se uverite da je dobro termički obrađena.
Ukoliko ste u dilemi – najbolje rešenje je da podgrejete samo onoliko koliko ćete pojesti, a ostatke iskoristite što pre!
BONUS VIDEO:
LJILJANA, ZORICA I PETAR SU TIHI HEROJI SRBIJE Možete i vi kao oni, nije teško, a mnogima ćete ulepšati život!
Vreme je Vaskršnjeg posta. Pokažite da ste hrišćanin na delu, dođite u Versko dobrotvorno starateljstvo
05.03.2025
Reportaža
Ostavite komentar