OSUĐENA NA ZATVOR JER JE PRODAVALA HRANU PREKO FEJSBUKA! Čuvajte se "firmi" koje postoje samo na mrežama
podeli vest:

Ljubav prema pecivima i sendvičima, ali i želja za brzom zaradom od kuće, uvele su jednu Šveđanku u veliku nepriliku. Sada će domaću kuhinju, zameniti zatvorskom, piše portal aftonbladet.se!
Njen biznis, koji je cvetao putem Fejsbuka, našao se na udaru gradskih vlasti, budući da nije imala registrovanu delatnost, a njena kuhinja nije imala neophodna odobrenja za rad. Ova Šveđanka, praveći peciva u domaćoj radinosti, zanemarivala je kazne i opomene koje su stizale iz opštinske kancelarije, pa sada na zaprepašćenje njenih mušterija - mora u zatvor.
Apelacioni sud za Gornji Norland, osudio je ženu na čak šest nedelja zatvora! Advokat optužene, Frida Larson, ističe kako je njena klijentkinja zatečena ovakvom presudom.
Zašto su potrebne bilo kakve regulative o procesu proizvodnje hrane u kućnim uslovima?
Zamislite sledeću situaciju. Nemate vremena ili niste dovoljno vešti da spremite rođendansku tortu po izboru vašeg mališana. Torte iz obližnjih marketa ne ispunjavaju estetske kriterijume, a u poslastičarnicama je duga lista čekanja. Fejsbuk i instagram bi mogli biti idealno rešenje za vas, zar ne?
Videli ste nekoliko primamljivih slika na društvenim mrežama, poslali upit domaćici i shvatili da je ona kao stvorena za vas! Povoljna je, lepo radi i što je najvažnije - može odmah da primi porudžbinu. Kakvo olakšanje! Međutim, ono što ne vidimo na društvenim mrežama, jeste slika i prilika uslova u kojima se poslastice spremaju.
Gde su mala deca u kući, tu su često i kućni ljubimci. Zamislite kako gospođa koja vam sprema tortu, pored kuhinjskog stola drži akvarijum sa ribicama, na susednoj polici su kornjače, mačka koja se šeta dvorištom povremeno uleti da se protegne na stolici i omiriše domaću koru i dok domaćica rukom kojom sprema hranu, tera ljubimca sa stolice, hrani ribice i kornjače - torta za vas se uveliko "krčka". Ili možda imate više sreće, pa je u pitanju neko ko ne poseduje ljubimce, već samo ne prati vaša higijenska pravila o pranju ruku posle određenih aktivnosti.
Šta kaže naš pravilnik o proizvodnji i prometu male količine hrane?
Subjekt u poslovanju hranom, u objektima namenjenim za proizvodnju i promet hrane,mora da poseduje:
- broj prostorija srazmeran količini proizvodnje,
- posebne uslove higijene, koji će biti u skladu sa vrstom proizvoda koje priprema,
- preduzimanje svih mera zarad sprečavanja ili smanjenja rizika od kontaminacije,
- prostorije koje koristi za pripremu hrane mogu biti u sastavu stambenog objkekta, ali i odvojene, pod poštovanjem posebnih kriterijuma,
- kućna oprema za toplotnu obradu hrane, može se koristiti ukoliko su aktivnosti proizvodnje za domaću upotrebi i plasiranje proizvoda - vremenski odvojene,
- subjekat u poslovanju hranom dužan je da obezbedi dokumentaciju koja će transparentno sadržati podatke: o praćenju higijene,kriterijumima bezbednosti i kvaliteta hrane, o poreklu i količini hrane, sledljivosti proizvodnje i prometa hrane itd.
Imajući sve ovo u vidu, postavlja se pitanje: "Da li bi ste i dalje radije kupovali tortu (hranu) od nekoga ko nema registrovanu delatnost?"
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar