Slobodno vreme > Mozaik

ZAČINI GUBE UKUS U STAKLU? Gde grešimo pri čuvanju i kako da im sačuvamo miris i aromu

Izvor: K1info

01/04/2025 > 15:33

podeli vest:

ZAČINI GUBE UKUS U STAKLU? Gde grešimo pri čuvanju i kako da im sačuvamo miris i aromu
Foto: Shutterstock


Koliko puta ste otvorili teglu origana, paprike ili bosiljka i osetili – skoro ništa? Ako vam začini brzo izgube miris i ukus, možda nije do samih začina, već do mesta (i načina) na koji ih čuvate.

Iako staklene teglice deluju lepo, uredno i "instagramski", stručnjaci upozoravaju da ovo nije najbolji izbor za dugotrajno čuvanje začina – posebno ako stoje blizu šporeta ili na direktnom svetlu.

Shutterstock

🌿 Zašto staklene posude nisu idealne?

Staklo, iako elegantno, propušta svetlost, a upravo je svetlost jedan od glavnih krivaca za gubitak arome. Kada začini stoje izloženi toploti i svetlu, brže oksidiraju i gube svoja esencijalna ulja – pa više ne mirišu, niti začinjavaju kao nekad.

🧂 Kako da pravilno čuvate začine?

✔ U zatamnjenim, neprovidnim posudama – limene, keramičke ili tamne plastične.
✔ Daleko od izvora toplote i vlage – ne iznad šporeta, ne pored rerne.
✔ U ormariću ili fioci – hladno, tamno i suvo mesto je idealno.
✔ Dobro zatvoreno! – kako vlaga i vazduh ne bi kvarili kvalitet.

Unsplash.com

🕒 Koliko dugo mogu da traju?

I najbolji začini imaju rok. Mleveni obično traju 6 do 12 meseci, dok cele semenke i listovi (npr. karanfilić, biber u zrnu, lovor) mogu trajati i do dve godine – ako se pravilno čuvaju.

Začini su duša svakog jela – ali samo ako ih čuvamo kako treba. Umesto da stoje na otvorenoj polici "da lepo izgleda", bolje ih ušuškajte u kutak bez svetla, toplote i vlage. Biće zahvalni – a vaša jela punija ukusa.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar