Slobodno vreme > Mozaik

ISTINA O SUNCOKRETOVOM ULJU Šta kažu stručnjaci, da li je štetno - ovo treba da znate pre sledećeg prženja

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/04/2025 > 19:00

podeli vest:

ISTINA O SUNCOKRETOVOM ULJU Šta kažu stručnjaci, da li je štetno -  ovo treba da znate pre sledećeg prženja
Foto: Shutterstock


Suncokretovo ulje je već decenijama neizostavni deo naših kuhinja – koristi se za prženje, pečenje, kuvanje, pa čak i u pripremi salata. Međutim, u poslednje vreme često se pojavljuje pitanje: da li je ovo ulje zapravo zdravo? Ili je vreme da ga zamenimo nekom „modernijom“ alternativom poput maslinovog, kokosovog ili avokadovog ulja?

Stručnjaci su odlučili da razbiju mitove i objasne – kada je suncokretovo ulje u redu, a kada bi moglo da bude problem, piše Women health.

Shutterstock

🌻 Šta sadrži suncokretovo ulje?

Suncokretovo ulje sadrži veliku količinu polinezasićenih masnih kiselina, pre svega omega-6, koje su telu potrebne, ali u umerenim količinama. Problem nastaje kada ih ima previše u odnosu na omega-3, jer tada mogu da izazovu upalne procese u telu.

Takođe, rafinisano suncokretovo ulje sadrži manje vitamina i antioksidanasa, posebno ako se koristi za prženje na visokim temperaturama.

🔥 Šta se dešava kada se jako zagreje?

Kada se suncokretovo ulje koristi za prženje, dolazi do razgradnje masnoća i stvaranja slobodnih radikala, što može biti štetno po zdravlje – naročito ako se ulje koristi više puta ili se pregreje.

Shutterstock

Ipak, postoji razlika između običnog i visokooličinskog suncokretovog ulja (high-oleic), koje sadrži više zdravih masti i stabilnije je na visokim temperaturama.

✅ Da li treba da ga izbacimo iz kuhinje?

Ne nužno. Suncokretovo ulje nije neprijatelj, ako se koristi umereno i na pravi način. Za salate i pečenje na nižim temperaturama – sasvim je u redu. Za često prženje – bolje je koristiti stabilnije masti, poput maslinovog ulja ili kokosovog, u zavisnosti od recepta.

Freepik.com

🥄 Zaključak?

Kao i u svemu – ključ je u balansu. Suncokretovo ulje ne mora da bude zabranjeno, ali nije loše povremeno ga zameniti nečim nutritivno bogatijim. A ako već pržite – birajte ulja koja mogu da izdrže visoke temperature bez razgradnje.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar