BEZ HEMIJE, SAMO VINO I TRADICIJA Stara tehnika za baršunasti sjaj obojenih jaja
podeli vest:

Kad se Uskrs približi, u svakoj kući zamirišu kuvana jaja, lukovina, sirće i... vino! Da, farbanje jaja vinom je stara domaćinska tehnika koju su koristile naše bake kada nisu imale boje iz prodavnice, a htele su da jaja izgledaju posebno, bogato i baršunasto.
Ova metoda ne zahteva puno – samo strpljenje, malo vina i dobra volja. A rezultat? Duboka, tamnocrvena jaja sa blagim sjajem i teksturom koju ne možeš da dobiješ kupovnim bojama.
🍷 Šta vam je potrebno:
10 belih jaja (da boja bude punija)
1 litra crnog vina (što tamnije, to bolje)
Kašika sirćeta
Kašičica soli
Po želji: nekoliko listova lovora, čena belog luka ili zrna bibera za miris
Pamučna krpa i malo ulja za sjaj
🥚 Kako se farbaju jaja vinom:
U veću šerpu sipajte vino, dodajte so, sirće i sve začine ako ih koristite.
Položite jaja pažljivo u vino, tako da budu potpuno prekrivena tečnošću.
Kuvajte ih na srednjoj vatri oko 15 minuta, a zatim sklonite sa ringle i ostavite da stoje u tom „vinskom kupatilu“ još bar pola sata, a može i duže – što duže stoje, boja je dublja.
Kada se jaja ohlade, pažljivo ih izvadite i osušite na pamučnoj krpi – bez brisanja, da se ne ošteti baršunasti sloj boje.
Po želji, svako jaje možete blago natapkati uljem, da dobiju suptilan sjaj.
👩🍳 Domaćinski savet:
Ako želite da boja bude još neobičnija, možete koristiti kombinaciju vina i lukovine – dobićete crveno-braon ton sa prirodnim šarama. Takođe, jaja koja su duže stajala u vinu često imaju patinirani efekat – što im samo daje poseban šarm.
✨ Farbanje jaja vinom nije samo tehnika – to je mali ritual koji vraća mirise prošlih praznika, priče iz kuhinje i onu tišinu dok deca vire preko stola da vide kako "ispada prvo jaje".
Uradite ih s ljubavlju – jer u tome je prava boja svakog praznika!
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar