ČUVENI TRIK ZA DUGOTRAJNU SVEŽINU PERŠUNA Ovako su ga čuvale i naše bake!
podeli vest:

Peršun je kralj domaće kuhinje – bez njega nema čorbe, supe, ni dobre salate. Ali koliko puta ste ga kupili, ubacili u frižider i – za par dana vas dočeka uvenuo, žućkast i bez mirisa?
E pa, vreme je da naučite jedan jednostavan trik kako da peršun ostane svež i mirisan danima, pa čak i nedeljama!

Trik koji radi: peršun u čaši sa vodom + kesica
Sve što vam treba jeste:
vezica svežeg peršuna,
čaša sa malo vode,
plastična ili papirna kesica.
Postupak:
Odsecite donje krajeve stabljika (kao da ga pripremate za buket).
Stavite peršun uspravno u čašu sa malo vode – samo da pokrije stabljike.
Prekrijte ceo peršun sa kesicom, labavo – kao mali šator.
Stavite čašu u frižider (u vratima ili na polici).
Na ovaj način, peršun diše, ima vlagu, ali ne truli – ostaje svež, zelen i pun mirisa i do 7–10 dana!
Bonus savet: Peršun možete i zamrznuti!
Ako ste kupili veću količinu peršuna, a ne možete sve potrošiti – operite ga, sitno naseckajte i stavite u kesice ili male kutije pa u zamrzivač.
Tako uvek imate "zeleni dodatak" spreman za supu ili varivo – čak i zimi!
Zašto je peršun toliko važan?
Osim što miriše "na domaće", peršun je i pravi mali lek:
bogat je vitaminima C, K i A,
čisti organizam,
poboljšava varenje,
odličan je za svež dah (kad nema žvake – peršun rešava!).
Dakle, sledeći put kad kupite peršun – ne stavljajte ga samo u fioku frižidera!
Postavite ga kao buket, negujte kao začinsko blago i uživajte u njegovoj svežini danima!
Jer dobra domaćica zna – sitni trikovi prave veliku razliku.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar