Slobodno vreme > Mozaik

ČUVENI TRIK ZA DUGOTRAJNU SVEŽINU PERŠUNA Ovako su ga čuvale i naše bake!

Izvor: K1info

29/04/2025 > 14:00

podeli vest:

ČUVENI TRIK ZA DUGOTRAJNU SVEŽINU PERŠUNA Ovako su ga čuvale i naše bake!
Foto: Shutterstock


Peršun je kralj domaće kuhinje – bez njega nema čorbe, supe, ni dobre salate. Ali koliko puta ste ga kupili, ubacili u frižider i – za par dana vas dočeka uvenuo, žućkast i bez mirisa?

E pa, vreme je da naučite jedan jednostavan trik kako da peršun ostane svež i mirisan danima, pa čak i nedeljama!

I najbolje od svega – ovaj trik ne traži ni specijalne kesice, ni vakumske aparate, ni posebne frižidere. Samo malo pažnje, kao što su nekad radile naše bake.
Shutterstock

Trik koji radi: peršun u čaši sa vodom + kesica

Sve što vam treba jeste:

vezica svežeg peršuna,

čaša sa malo vode,

plastična ili papirna kesica.

Postupak:

Odsecite donje krajeve stabljika (kao da ga pripremate za buket).

Stavite peršun uspravno u čašu sa malo vode – samo da pokrije stabljike.

Prekrijte ceo peršun sa kesicom, labavo – kao mali šator.

Stavite čašu u frižider (u vratima ili na polici).

Na ovaj način, peršun diše, ima vlagu, ali ne truli – ostaje svež, zelen i pun mirisa i do 7–10 dana!

Bonus savet: Peršun možete i zamrznuti!

Ako ste kupili veću količinu peršuna, a ne možete sve potrošiti – operite ga, sitno naseckajte i stavite u kesice ili male kutije pa u zamrzivač.
Tako uvek imate "zeleni dodatak" spreman za supu ili varivo – čak i zimi!

Shutterstock

Zašto je peršun toliko važan?

Osim što miriše "na domaće", peršun je i pravi mali lek:

bogat je vitaminima C, K i A,

čisti organizam,

poboljšava varenje,

odličan je za svež dah (kad nema žvake – peršun rešava!).

Dakle, sledeći put kad kupite peršun – ne stavljajte ga samo u fioku frižidera!

Postavite ga kao buket, negujte kao začinsko blago i uživajte u njegovoj svežini danima!

Jer dobra domaćica zna – sitni trikovi prave veliku razliku.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar