Slobodno vreme > Mozaik

NIJE SVAKI ĆUMUR ISTI Kako da izaberete najbolji za najukusniji roštilj

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/04/2025 > 10:01

podeli vest:

NIJE SVAKI ĆUMUR ISTI Kako da izaberete najbolji za najukusniji roštilj
Foto: Shutterstock


Kad pomislimo na roštilj, odmah nam zamirišu ćevapi, pljeskavice, kobasice i ražnjići...
Ali, pre nego što zapalite vatru i spremite meso, znajte da ono što stavljate ispod roštilja – ima skoro isto toliko važnu ulogu koliko i ono što ide na njega!

Shutterstock

Da, ćumur nije samo crno gorivo – od njegovog kvaliteta zavisi i ukus, miris, pa čak i mekoća vašeg mesa.

Koji ćumur koristiti?

Najbolji ćumur za roštilj je onaj od tvrdog drveta:

Bukva i hrast – kod nas najčešći. Gori ravnomerno, dugo žari i daje blag, prijatan dim.

Ćumur od voćki (trešnja, jabuka, šljiva) – daje mesu fin, slatkasti miris. Savršen je za piletinu, ribu i belo meso.

Briketi – presovani ćumur. Dugo traju, ali često imaju vezivna sredstva pa ne daju prirodan dimljeni ukus kao pravi ćumur.

Shutterstock
🔥 Da li ćumur menja ukus mesa?

I te kako!

Ako koristite pravi prirodni ćumur, vaše meso će imati:

-bogatiji i puniji ukus,

-onu savršenu spoljašnju hrskavu koricu,

-i miris roštilja koji svi volimo.

Ako pak koristite nekvalitetne brikete ili ćumur pun aditiva, meso može biti:

-bledo, bez korice,

-sa slabim ili čak blago hemijskim ukusom.

📌 Mali domaćinski saveti za Prvi maj

Birajte prirodni ćumur – najbolje od bukve ili voćki.

Ne koristite hemijsku poupalu – samo papir i suvo drvo.

Strpljivo raspalite vatru – pravi žar traži malo vremena, ali ukus sve nadoknadi.

Ako volite eksperimentisanje, možete ubaciti i koji štapić suve trešnje ili jabuke u žar – da meso dobije još finiju aromu.

Jer pravi roštilj nije samo šta pečete – već i na čemu pečete!
A kad dim zamiriše pravo, znaćete da ste pogodili u srce – i ćumura i ukusa.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar