Slobodno vreme > Nova godina

RECEPT ZA SAVRŠENE PRAZNIČNE KEKSIĆE Kako napraviti i ukrasiti najslađe poslastice

Spakujte ih u lepe kutije, dodajte mašnu i poklonite dragim ljudima!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

17/12/2024 > 08:59

podeli vest:

RECEPT ZA SAVRŠENE PRAZNIČNE KEKSIĆE Kako napraviti i ukrasiti najslađe poslastice
Foto: Freepik.com


Božić, Nova godina. To je vreme topline, porodičnih okupljanja i neodoljivih slatkiša koji mirišu na vanilu i prazničnu radost. Ni jedan praznik ne može proći bez tradicionalnih šećernih kolačića, poznatih po svojoj jednostavnosti, ukusu i prilagodljivosti ukrašavanju. Donosimo vam recept koji će vam pomoći da napravite najlepše i najukusnije božićne keksiće, uz savete kako da vam testo uvek bude savršeno, a dekoracija prava praznična čarolija.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci za šećerne kolačiće:

400 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
170 g neslanog putera (sobne temperature)
150 g šećera
1 jaje (sobne temperature)
2 kašičice ekstrakta vanile
1/2 kašičice bademovog ekstrakta (opciono)

Za dekoraciju:

Glazura od šećera u prahu (200 g šećera u prahu, 2-3 kašike mleka, 1 kašičica ekstrakta vanile)
Prehrambene boje (po želji)
Šarene posipke, perlice i ukrasi

Priprema:

1. Pripremite testo za kolačiće
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U posebnoj činiji umutite puter i šećer mikserom dok smesa ne postane penasta i svetla. Dodajte jaje, vanilu i bademov ekstrakt i mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu putera i šećera, mešajući na niskoj brzini dok ne dobijete glatko testo.

2. Hlađenje testa
Testo oblikujte u disk, uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru na najmanje sat vremena. Ovaj korak je ključan kako bi kolačići zadržali oblik tokom pečenja.

Foto: Freepik.com

 

3. Oblikovanje i pečenje
Zagrejte rernu na 175°C. Testo razvijte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 0,5 cm. Kalupima za kolače izrežite željene oblike (zvezde, jelke, srca) i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite kolačiće 8-10 minuta, ili dok ivice ne počnu blago da zlate. Pazite da ne prepečete, jer će kolačići biti tvrdi. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre dekorisanja.

4. Glazura i dekoracija
Pomešajte šećer u prahu, mleko i vanilu dok ne dobijete gustu, glatku glazuru. Po želji, dodajte prehrambene boje kako biste dobili različite nijanse. Ohladjene kolačiće ukrasite glazurom, šarenim posipkama i jestivim ukrasima, a zatim ih ostavite da se glazura stegne.

Saveti za savršene kolačiće:

Hladno testo: Obavezno ohladite testo kako bi keksići zadržali oštar oblik tokom pečenja.
Pravilo debljine: Testo ne sme biti ni previše tanko ni previše debelo – idealna debljina je oko 0,5 cm.
Ukrašavanje: Koristite dresir kesu ili čačkalicu za precizno nanošenje glazure, a deci dozvolite da puste mašti na volju.

Praznična tradicija i uživanje

Šećerni kolačići su simbol praznične trpeze – jednostavni za pripremu, prilagodljivi ukusu i omiljeni kod svih generacija. Bilo da ih pripremate sa porodicom ili sami uživate u njihovom dekorisanju, ovaj recept će uneti miris praznika u vaš dom i stvoriti uspomene koje ćete dugo pamtiti.

Spakujte ih u lepe kutije, dodajte mašnu i poklonite dragim ljudima – ovi keksići su ujedno i divan znak pažnje tokom praznične sezone. Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar