Slobodno vreme > Nova godina

NAJMEKŠE KROFNE Jednostavan recept za punjene krofne koje će oduševiti sve za prazničnom trpezom

Krofne su omiljeni praznični desert u mnogim domovima, a uz ovaj recept naučićete kako da ih napravite najmekšim

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

31/12/2024 > 11:45

podeli vest:

NAJMEKŠE KROFNE Jednostavan recept za punjene krofne koje će oduševiti sve za prazničnom trpezom
Foto: Shutterstock


Nova godina nije samo vreme za vatromet i poklone, već i za uživanje u neodoljivim poslasticama. Krofne su omiljeni praznični desert u mnogim domovima, a uz ovaj recept naučićete kako da ih napravite najmekšim i najukusnijim, sa filom po vašoj želji!

Foto: Freepik.com

 

Sastojci za krofne

Za testo:

500 g brašna
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
250 ml toplog mleka (ili vode za posnu verziju)
50 ml ulja
2 žumanca (ili 2 kašike posnog margarina za posnu verziju)
Prstohvat soli

Za filovanje i dekoraciju:

Džem od kajsije, krema od čokolade, vanilin krem ili fil po želji
Šećer u prahu za posipanje

Priprema testa

Priprema kvasca

U toplom mleku ili vodi rastvorite kvasac, dodajte kašiku šećera i kašiku brašna, pa ostavite da nadođe 10 minuta.

Mesite testo

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte nadošli kvasac, ulje i žumanca. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna.

Ostavite testo da naraste

Pokrijte testo čistom krpom i ostavite ga na toplom mestu da naraste, oko 1 sat, dok ne udvostruči zapreminu.

Oblikovanje i prženje krofni

Razvijte testo

Kada testo naraste, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Razvijte ga oklagijom na debljinu od 1 cm.

Vadite krofne

Modlom ili čašom prečnika 6–8 cm vadite krofne i poređajte ih na pobrašnjenu površinu. Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje još 20 minuta.

Prženje

Zagrejte ulje u dubljoj šerpi na srednjoj temperaturi. Pržite krofne sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vadite ih na papirni ubrus kako biste uklonili višak ulja.

Foto: Shutterstock

 

Filovanje i dekoracija

Filujte krofne

Kada se krofne malo ohlade, napunite ih filom po želji pomoću šprica za kolače ili kašičice. Možete koristiti džem, čokoladni krem, vanilin krem ili čak voćni pire.

Pospite šećerom u prahu

Pospite krofne šećerom u prahu za dodatnu prazničnu čar.

Saveti za savršene krofne

Testo mesite dok ne postane elastično, jer to garantuje mekane krofne.
Vodite računa da ulje ne bude previše vruće, kako bi krofne bile ravnomerno pečene.
Eksperimentišite sa ukusima – možete dodati rendanu koricu limuna ili narandže u testo za dodatnu aromu.

Uz ovaj recept, vaše novogodišnje krofne postaće omiljeni desert svih ukućana. Mekane, sočne i punjene ukusnim filovima, ove krofne savršeno će upotpuniti prazničnu atmosferu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar

UMRO TEOFIL PANČIĆ

Svoje kritičke i analitičke tekstove Teofil Pančić je objavljivao u brojnim listovima iz Srbije, regiona, ali i SAD i Rusije

pre 19 sati

Sudbine