KAKO OTVORITI FLAŠU VINA BEZ OTVARAČA? Genijalni trikovi koji će spasiti praznične trenutke
Donosimo četiri jednostavna i genijalna trika kako da otvorite bocu vina
25.12.2024
Nova godinaSavršeno su elegantni, šareni, i idealni za novogodišnji i božićni sto
podeli vest:
Praznici su pravo vreme za slatke poslastice koje okupljaju porodicu i stvaraju najlepše uspomene. Među svim kolačima, makaronsi zauzimaju posebno mesto – savršeno su elegantni, šareni, i idealni za novogodišnji i božićni sto. Njihov nežan ukus i hrskavo-mekana tekstura osvojili su srca sladokusaca širom sveta, a sada je pravo vreme da ih napravite kod kuće!
Šta su makaronsi?
Makaronsi su francuski kolačići napravljeni od bademovog brašna, šećera u prahu, i belanaca, spojeni kremastim filom. Iako deluju sofisticirano, uz malo truda i ljubavi, mogu postati vaša omiljena praznična poslastica.
Foto: Freepik.com
Recept za savršene makarone
Sastojci:
Za koru:
120 g belanaca (oko 4 belanca)
200 g šećera u prahu
120 g bademovog brašna
30 g kristal šećera
Par kapi prehrambene boje (crvena, zelena ili zlatna za praznični duh)
Za fil:
100 g bele ili crne čokolade
50 ml slatke pavlake
1 kašičica vanilin ekstrakta (ili drugi ukus po želji – lešnik, narandža, cimet)
Donosimo četiri jednostavna i genijalna trika kako da otvorite bocu vina
25.12.2024
Nova godinaOvako se nekako može ukratko opisati novogodišnja depresija kod žena koja je sve učestalija pred praznika
25.12.2024
Porodica i DecaPriprema:
Priprema kore:
Pomešajte bademovo brašno i šećer u prahu, pa prosejte kako biste dobili glatku smesu.
Belanca umutite dok ne postanu penasta, pa dodajte kristal šećer i nastavite s mućenjem dok ne dobijete čvrst šam.
Dodajte prehrambenu boju po izboru i pažljivo sjedinite.
U šam postepeno umešajte smesu brašna i šećera, pažljivo mešajući spatulom dok smesa ne postane glatka i sjajna.
Formiranje makarona:
Smesu sipajte u dresir kesu i istisnite male krugove na papir za pečenje.
Ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta kako bi se formirala tanka korica.
Pečenje:
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C oko 12–15 minuta. Ohladite ih pre nego što dodate fil.
Priprema fila:
Zagrejte slatku pavlaku do vrenja, pa prelijte preko čokolade. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu, dodajte aromu i ostavite da se prohladi.
Spajanje makarona:
Na jednu polovinu kora nanesite fil, pa ih spojite s drugom polovinom.
Foto: Shutterstock
Saveti za savršene makarone:
Ne preskačite prosejavanje bademovog brašna i šećera – ovo je ključ glatkih i lepih kolačića.
Ako želite dodatni praznični duh, pospite ih zlatnim šljokicama ili snežnim šećerom u prahu.
Slatka radost za praznike
Makaronsi su više od kolača – oni su mali zalogaji radosti koji unose toplinu u svaki praznični trenutak. Idealni su za posluženje gostiju, ali i kao poklon – zapakujte ih u ukrasnu kutiju i obradujte nekoga specijalnog.
Pripremite ih s ljubavlju, uživajte u njihovom ukusu i podelite ih s onima koje volite. Jer, praznici su najlepši kada ih začinite slatkim, mirišljavim zalogajima!
BONUS VIDEO:
Za pristojnu trpezu sa domaćim pićima, ukrase i sitne poklone potrebno je najmanje 33.000 dinara. Pročitajte savete kako da uštedite
24.12.2024
Nova godinaOvaj praznik nas podseća da je sreća u malim stvarima
24.12.2024
Nova godinaEvo nekoliko ideja za najzabavnije tople napitke koji će uneti prazničnu magiju u vaš dom
24.12.2024
Nova godinaEvo saveta kako da vaša novogodišnja jelka ostane sveža i zdrava tokom praznika i kasnije
23.12.2024
Nova godina
Ostavite komentar