Slobodno vreme > Nova godina

NAPRAVITE MAKARONSE ZA PRAZNIKE Slatki ukrasi za vaš novogodišnji i božićni sto!

Savršeno su elegantni, šareni, i idealni za novogodišnji i božićni sto

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

26/12/2024 > 09:03

podeli vest:

NAPRAVITE MAKARONSE ZA PRAZNIKE Slatki ukrasi za vaš novogodišnji i božićni sto!
Foto: Freepik.com


Praznici su pravo vreme za slatke poslastice koje okupljaju porodicu i stvaraju najlepše uspomene. Među svim kolačima, makaronsi zauzimaju posebno mesto – savršeno su elegantni, šareni, i idealni za novogodišnji i božićni sto. Njihov nežan ukus i hrskavo-mekana tekstura osvojili su srca sladokusaca širom sveta, a sada je pravo vreme da ih napravite kod kuće!

Šta su makaronsi?

Makaronsi su francuski kolačići napravljeni od bademovog brašna, šećera u prahu, i belanaca, spojeni kremastim filom. Iako deluju sofisticirano, uz malo truda i ljubavi, mogu postati vaša omiljena praznična poslastica.

Foto: Freepik.com

 

Recept za savršene makarone

Sastojci:

Za koru:

120 g belanaca (oko 4 belanca)
200 g šećera u prahu
120 g bademovog brašna
30 g kristal šećera
Par kapi prehrambene boje (crvena, zelena ili zlatna za praznični duh)

Za fil:

100 g bele ili crne čokolade
50 ml slatke pavlake
1 kašičica vanilin ekstrakta (ili drugi ukus po želji – lešnik, narandža, cimet)

Priprema:

Priprema kore:

Pomešajte bademovo brašno i šećer u prahu, pa prosejte kako biste dobili glatku smesu.
Belanca umutite dok ne postanu penasta, pa dodajte kristal šećer i nastavite s mućenjem dok ne dobijete čvrst šam.
Dodajte prehrambenu boju po izboru i pažljivo sjedinite.
U šam postepeno umešajte smesu brašna i šećera, pažljivo mešajući spatulom dok smesa ne postane glatka i sjajna.

Formiranje makarona:

Smesu sipajte u dresir kesu i istisnite male krugove na papir za pečenje.
Ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta kako bi se formirala tanka korica.

Pečenje:

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C oko 12–15 minuta. Ohladite ih pre nego što dodate fil.

Priprema fila:

Zagrejte slatku pavlaku do vrenja, pa prelijte preko čokolade. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu, dodajte aromu i ostavite da se prohladi.

Spajanje makarona:

Na jednu polovinu kora nanesite fil, pa ih spojite s drugom polovinom.

Foto: Shutterstock

 

Saveti za savršene makarone:

Ne preskačite prosejavanje bademovog brašna i šećera – ovo je ključ glatkih i lepih kolačića.
Ako želite dodatni praznični duh, pospite ih zlatnim šljokicama ili snežnim šećerom u prahu.

Slatka radost za praznike

Makaronsi su više od kolača – oni su mali zalogaji radosti koji unose toplinu u svaki praznični trenutak. Idealni su za posluženje gostiju, ali i kao poklon – zapakujte ih u ukrasnu kutiju i obradujte nekoga specijalnog.

Pripremite ih s ljubavlju, uživajte u njihovom ukusu i podelite ih s onima koje volite. Jer, praznici su najlepši kada ih začinite slatkim, mirišljavim zalogajima!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar