Slobodno vreme > Porodica i Deca

Ovo su 4 ZNAKA koja PREDVIĐAJU RAZVOD: Ovakavo ponašanje ukazuje da vam brak puca

Psiholog otkriva kakvo ponašanje ukazuje da vam je brak osuđen na propast

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

15/09/2024 > 19:12

podeli vest:

Ovo su 4 ZNAKA koja PREDVIĐAJU RAZVOD: Ovakavo ponašanje ukazuje da vam brak puca
Foto: Shutterstock


Poznati psiholog i bračni savetnik Džon Gotman sproveo je statističko istraživanje brakova i razvoda davne 1992. Zahvaljući tom istraživanju uspeo je da predvidi koji parovi će na kraju proći kroz proces razvoda s zapanjujućih 94 posto tačnosti.

Psiholog Džon Gotman je od tada zajedno sa suprugom Julie Gotman, sproveo opsežna istraživanja o faktorima koji utiču na uspeh ili neuspeh odnosa. Njihov rad je ukazao na različite ključne dinamike koje doprinose uspehu ili neuspehu braka.

Foto: Shutterstock

 

Prema njihovom istraživanju iz Clinical Handbook of Couple Therapy, prisutnost "Četiri jahača apokalipse" - metafora pozajmljena iz Novog zaveta koja označava kraj vremena - među najvećim je pokazateljima razvoda. Ta četiri ponašanja, ako se stalno pojavljuju u braku, mogu da signalizuju ozbiljne probleme u budućnosti.

Psiholog Mark Travers dodatno je objasnio ta četiri znaka koja mogu da najave razvod.

1. Konstantno kritikovanje

Umesto da se fokusirate na ponašanje koje vam smeta, kritika se usmerava na ličnost partnera, što može da uzrokuje osećaj odbacivanja i ljutnje.

Na primer, kritika bi bila: "Ti uvek misliš samo na sebe", dok bi konstruktivna povratna informacija mogla da izgleda ovako:

- Bilo mi je neprijatno kad nisi javio da ćeš kasno doći - objašnjava Travers za Psychology Today.

Dakle, problem nastaje kad kritika ne služi za izražavanje nezadovoljstva, već za prebacivanje krivice.

- Zbog toga, vaša druga polovina može da se oseća odbačenom, povređenom i ljutom – što brzo može da se pretvori u dalje probleme - dodao je psiholog.

Foto: Shutterstock

 

2. Defanzivnost

Prema psihologu, defanzivnost je pokušaj samoobrane kroz opravdavanje sopstvenih grešaka ili napad na partnera.

- To može da se manifestuje kao glumljenje žrtve koja prebacuje krivicu na partnera ili kao 'pravedni bes' koji se napadima suprotstavlja kritikama. Takvo ponašanje ometa rešavanje sukoba jer se fokusira na izbegavanje odgovornosti umesto na rešavanje problema - napominje Travers.

Foto: Shutterstock

 

3. Prezir

Prezir uključuje izražavanje preziranja prema partneru kroz uvrede, sarkazam, nazivanje uvredljivim imenima ili omalovažavanje.

Psiholog ističe: "Ovakvo ponašanje često proizlazi iz dubokog nezadovoljstva i može ozbiljno da naruši odnos jer pokazuje partneru da ga smatrate inferiornim, što otežava rešavanje problema".

Foto: Shutterstock

 

4. Ignorisanje

Ignorisanje je potpuno povlačenje iz komunikacije, često u odgovoru na prezir ili drugo negativno ponašanje.

- U ovoj fazi, osoba prestaje da sluša, okreće se od razgovora ili se potpuno povlači iz interakcije. Ovaj način ponašanja otežava rešavanje problema i može da postane dugotrajni mehanizam odbrane koji sprečava napredovanje u vezi - zaključio je Travers, prenosi Index.hr.

 

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar