Slobodno vreme > Porodica i Deca

OPASNOSTI NA TANJIRU Namirnice koje trudnice treba da izbegavaju a često ih jedu!

Stručnjaci upozoravaju na nekoliko vrsta hrane koje mogu sadržavati štetne bakterije, teške metale ili druge supstance koje nisu bezbedne

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/02/2025 > 15:10

podeli vest:

OPASNOSTI NA TANJIRU Namirnice koje trudnice treba da izbegavaju a često ih jedu!
Foto: Freepik.com


Ishrana tokom trudnoće igra ključnu ulogu u zdravlju majke i bebe. I dok su određene namirnice bogate hranljivim sastojcima i preporučene za trudnice, neke mogu predstavljati rizik i treba ih izbegavati. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko vrsta hrane koje mogu sadržavati štetne bakterije, teške metale ili druge supstance koje nisu bezbedne za fetus.

Foto: Freepik.com

 

Koje namirnice treba izbegavati u trudnoći?

🔸 Sirovo ili nedovoljno termički obrađeno meso i riba
Hrana poput tatarskog bifteka, slabo pečenog mesa ili sušija sa sirovom ribom može nositi rizik od bakterija kao što su salmonela, listerija i toksoplazma, koje mogu ugroziti zdravlje bebe. Zato je važno da meso i riba budu u potpunosti termički obrađeni.

🔸 Nepasterizovani mlečni proizvodi
Meki sirevi poput brija, kamambera, rokfora i nekih kozjih sireva često nisu pasterizovani, što znači da mogu sadržati listeriju – bakteriju koja može izazvati ozbiljne komplikacije u trudnoći. Birajte pasterizovane sireve i mlečne proizvode kako biste smanjili rizik od infekcija.

Foto: Shutterstock

 

🔸 Riba sa visokim nivoom žive
Iako su omega-3 masne kiseline iz ribe korisne za razvoj bebinog mozga, određene vrste ribe sadrže visok nivo žive, koja može negativno uticati na nervni sistem fetusa. Izbegavajte ribu poput sabljarke, tune, morskog psa i skuše, dok su losos, pastrmka i sardine bezbedniji izbori.

🔸 Sirova ili nedovoljno kuvana jaja
Jaja koja nisu potpuno termički obrađena mogu sadržati salmonelu. Zato je važno da izbegavate mekano kuvana jaja i jela poput domaćeg majoneza, holandez sosa ili nekih vrsta domaćih sladoleda koji sadrže sirova jaja.

🔸 Sveže ceđeni sokovi i nepasterizovana pića
Sveži voćni sokovi koji nisu industrijski pasterizovani mogu sadržavati bakterije kao što su ešerihija koli i listerija. Zato se preporučuje konzumacija pasterizovanih sokova ili onih koje sami pripremate od temeljno opranog voća i povrća.

Foto: Freepik.com

 

🔸 Alkohol i kofein u velikim količinama
Dok je alkohol potpuno zabranjen u trudnoći zbog rizika od urođenih anomalija i oštećenja fetusa, unos kofeina treba ograničiti na maksimalno 200 mg dnevno (što je otprilike jedna šolja kafe). Više od toga može povećati rizik od pobačaja i niske porođajne težine.

🔸 Sveže salate iz restorana ili gotove delikatese
Gotove salate, sendviči iz prodavnica i delikatesna hrana poput narezaka mogu sadržati bakterije koje su opasne za trudnice. Najbolje je pripremati hranu kod kuće i konzumirati je dok je sveža.

Foto: Freepik.com

 

Zdravlje bebe je na prvom mestu

Pravilna ishrana u trudnoći ne znači samo unos vitamina i minerala, već i izbegavanje potencijalno opasnih namirnica. Uz malo pažnje i biranje sigurnih opcija, trudnice mogu uživati u raznovrsnoj i zdravoj ishrani, čuvajući svoje i bebino zdravlje.

Ako ste u dilemi oko određene hrane, uvek je najbolje da se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da donosite najbolje odluke za svoje telo i bebu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar