Slobodno vreme > Tradicija

Slavimo SVECA zbog koga je prestao progon hrišćana! Ako želite deo njegove MUDROSTI izgovorite ove REČI (VIDEO+FOTO)

U toku života je bio mučen i tučen kamenjem, a sada se smatra zaštitnikom učenih ljudi

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

04/10/2024 > 10:59

podeli vest:

Slavimo SVECA zbog koga je prestao progon hrišćana! Ako želite deo njegove MUDROSTI izgovorite ove REČI (VIDEO+FOTO)
Foto: SPC


Danas je hrišćanski praznik. Srpska pravoslavna crkva, po novom kalendaru, 4. oktobra obeležava dan posvećen svetom apostolu Kodratu.

On je jedan od Sedamdesetorice, učenik velikih apostola. Propovedao je jevanđelje u Atini i bio episkop najpre u Atini posle Svetog Publija, a potom u gradu Magneziji. Bio je vrlo učen u svetskoj mudrosti i bogat blagodaću duha svetoga.

Njegov životopisac kaže o njemu: Beše kao zvezda jutarnja posredi oblaka (Sirah. 8, 6); oblaci behu tamno jelinsko neznaboštvo, bez svetlosti blagočešća; a Sveti apostol Kodrat kroz reč Božju zasija im – Jelinima – kao svetlost velika, osvetli tamu, nizloži skverne žrtve, skruši idole, i razori hramove demonske molitvom.

Foto: wikipedia.org

 

No tama uvek mrzi svetlost; tako su i neznabošci omrzli Kodrata i najpre su ga tukli kamenjem, kao nekada Jevreji Svetog Stefana, a potom su ga bacili u tamnicu i nisu mu davali hleba sve dok nije ispustio dušu i preselio se u carstvo Hristovo. Sveti Kodrat napisao je odbranu hrišćanstva i predao je caru Adrijanu. Ta odbrana toliko je podejstvovala na neznabožačkog cara da je ovaj naredio da se hrišćani ne gone bez naročitih krivica.

Torpar:

Apostole Sveti Kodrate, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim.

Postradao je oko 130. godine u Magneziji, gde je i sahranjen.

Sveti Kodrat smatra se zaštitnikom učenih ljudi. Oni koji žele da dobiju deo njegove mudrosti na današnji dan treba da mu u crkvi zapale sveću i posvete molitvu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Ostavite komentar