Slobodno vreme > Tradicija

Živela je bludnim životom: Crkva slavi PREPODOBNU TAISU, veliku pokajnicu

Prodavala je svoje telo za novac, a onda se desilo čudo...

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović/wikipedia

21/10/2024 > 06:30

podeli vest:

Živela je bludnim životom: Crkva slavi PREPODOBNU TAISU, veliku pokajnicu
Foto: wikipedia.org


Na današnji dan Srpska pravoslavna crkva obeležava sećanje na Prepodobnu Taisu, crkva je slavi kao veliku pokajnicu pred Bogom.

Pokajana grešnica

Po rođenju Misirka. Kao i sv. Pelagija tako je i Taisa provela mladost u razuzdanom bludu. Kako spisi kažu, krenula je bestidnim putem i od svoje bestidne majke. No Bog milostivi, koji ne želi grešniku propasti no spasenja, nađe načina da Promislom Svojim čudesnim spase grešnu Taisu.

Jedan od učenika sv. Antonija Velikog, Pafnutije Sidonit, čuo je za Taisu, i za njen grešni život, za otrov duševni, kojim ona trovaše dušu mnogih ljudi, pa se reši, da je s Božjom pomoći spase. Pafnutije se, kažu spisi, preobuče u svetsko odelo, uze jedan zlatnik i ode u grad, nađe Taisu i dade joj zlatnik.

Taisa misleći da joj taj čovek dade zlatnik za nečisto delo, odvede Pafnutija u svoju sobu. Tada Pafnutije otvori svoja blagodatna usta i izobliči grehe Taisine i pozva je na pokajanje.

Duša i savest u Taisi probudiše se, i Taisa se obli suzama dubokog srdačnog pokajanja.

Razdelila je svoje imanje siromasima, a onda se uputi u jedan devojački manastir, prema uputstvu sv. Pafnutija, i tu osta oko tri godine, zatvorena u jednu keliju, živeći samo o hlebu i vodi.

Pred smrt je poseti sv. Pafnutije i izvede je, preko njene volje, iz kelije. Ona se uskoro razboli i posle kratkog bolovanja predade svoju očišćenu i osvećenu dušu Bogu.

Upokojila se 340. god.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar

PRATITE UŽIVO "URANAK"

Na portalu K1info.rs možete uživo pratiti jutarnji program "Uranak", koji se emituje svakog jutra od 7.25 časova na K1 televiziji

Vesti
PRATITE UŽIVO "URANAK"