Slobodno vreme > Zdravlje

Ako želite MIRAN SAN vašem detetu – SKLONITE ga od EKRANA pre spavanja

Možda niste ni svesni koliko je gledanje u ekran neposredno pre leganja u krevet štetno po zdravlje deteta i koliko mu remeti san

Autor: K1 info/ apotekeonline.rs

22/01/2023 > 20:46

podeli vest:

Ako želite MIRAN SAN vašem detetu – SKLONITE ga od EKRANA pre spavanja
Foto: Freepik.com


Najnovija istraživanja potvrdila su da vreme provedeno pred ekranom ima negativne posledice na dete i rezultira lošim kvalitetom sna i češćim buđenjem noću.

Roditelji najčešće dozvoljavaju deci mobilne telefone, tablete, laptopove ili kompjutere kako bi zaokupli njihovu pažnju dok oni ne dovrše svoje poslove, ali bi trebalo da znaju koliko su oni ustvari štetni za njihove mališane.

Naročito je za decu (posebno onu mlađu) štetno gledanje u ekran pre spavanja. Oni zbog toga imaju ozbiljne probleme sa uspavljivanjem i lošijim kvalitetom sna, a često su i premoreni što, između ostalog, rezultira lošim raspoloženjem i smanjenom koncentracijom u školi.

Zašto ekrani utiču na spavanje dece? Zbog takozvane plave svetlost iz uređaja koja povećava proizvodnju melatonina, hormona kojeg naše telo proizvodi kako bismo mogli da ostanemo duže budni.

Plavo svetlo nam pomaže da lakše izdržimo umor i da ne spavamo, što je odlično za odrasle ljude tokom dana, ali uzrokuje probleme kada dođe noć, kažu psiholozi i naglašavju da plavo svetlo posebno remeti obrasce spavanja kod male dece.

Deci pre spavanja ne treba stimulacija, već nešto što će ih smiriti i pripremiti za san na najbolji mogući način.

Umesto ekrana, pre spavanja psiholozi preporučuju druge aktivnosti koje mogu da pomognu vašem detetu da se opusti: čitanje, kupanje ili neka kreativna igra. Svako dete se opušta na različit način pa je važno da im date vremena i da pronađu ono što im najviše prija.

 

Ostavite komentar