Zdravlje

LIMUN, grejp i narandža NISU za svakoga: Nutricionistkinja SAVETUJE kako ih pravilno KONZUMIRATI

U zimskom periodu citrusi su idealni za organizam i imunitet, ali moramo biti vrlo obazrivi kada je ovo voće u pitanju

Izvor: K1info

06/02/2023 > 10:37

podeli vest:

LIMUN, grejp i narandža NISU za svakoga: Nutricionistkinja SAVETUJE kako ih pravilno KONZUMIRATI
Foto: Pixabay.com


Citrusno voće, glavni je zaštitnik organizma i pomaže nam da ojačamo imunitet. Ipak, postoji određeni broj ljudi koji mora da pazi prilikom unosa pojedinih citrusa u organizam.

Gošća emisije „Vikend na K1“, bila je nutricionistkinja Ana Banduka Todorović, koja je otkrila šta za naš organizam predstavlja citrusno voće, kao i koje količine su dovoljne, ali i šta za naš organizam predstavlja vitamin P?

- Treba konzumirati citrusno voće, ali na kvalitetan način. Svako treba da odabere svoju omiljenu vrstu, ali kada govorimo o jačanju imunog sistema, šta je tu najjače po pitanju vitamina C? Tu svakako prednjači limun. Naravno, mandarina je isto tu, ali je ona dosta slađa - rekla je ona.

- Pomorandža, osim vitamina C, može sadržati i vitamin D, ukoliko u napitak dodamo malo badema, koji je značajan za jačanje imuniteta - rekla je Ana Banduka Todorović u emisiji „Vikend na K1“ na televiziji K1.

Nutricionistkinja je objasnila šta je vitamin P i u koje voće i povrće ga sadrži.

- Grupa jedinjenja koji se nazivaju bioflavonoidi, a ima ih dosta u citrusnom voću, ali i nekim drugim namirnicama. Najviše ga zapravo ima u kori pomorandže. Glavno svojstvo tog vitamina P u citrusnom voću je da potpomogne apsorpciju vitamina C, jer je važno kako će naš organizam da ga usvoji - rekla je ona.

Foto: screenshot/K1

Ana Banduka Todorović

- Vitamin P ima antioksidativno dejstvo, što mnogo znači, jer su danas svuda oko nas prisutna kancerogena oboljenja, ali jača i kapilare - rekla je nutricionistkinja Ana Banduka Todorović u emisiji „Vikend na K1“ na televiziji K1.

Na pitanje voditeljke Natalije Milosavljević, da li postoji štetnost za organizam od citrusnog voća, Ana Banduka Todorović je spomenula limun.

- Kada govorimo o limunu, može biti štetan kod osoba koje imaju problem sa crevima. Njima može da bude kontraproduktivan i da im smeta. Ljudi koji imaju problem sa gorušicom, njima, takođe, može da stvori još veće tegobe. Postoje izvesne i alergije na limun. To su retki slučajevi, ali opet može da se desi - rekla je ona.

Foto: Pixabay.com

 

Ljudi koji imaju visok pritisak zbog određenih lekova ne bi trebalo da uzimaju grejpfrut.

Takođe, ljudi koji imaju dijabetes trebalo bi da budu, takođe, oprezni sa grejpfrutom, ali i osobe koje koriste statine za smanjenje holesterola i triglicerida.

DETOKS

Često čujemo da je detoks odličan za organizam. Ana Banduka Todorović u emisiji „Vikend na K1“, otkrila je i koja je razlika između ceđenog voća i smutija napravljenog u blenderu.

- Treba uparivati slične vrste voća, npr. narandža i limun, za osobe koje nemaju problema sa želucem. U njega možete dodati i malo đumbira ili kurkume u prahu, koja se dokazano koristi protiv nekih upalnih procesa - rekla je ona.

- Treba napomenuti da je smuti mnogo zdraviji od ceđenog soka, jer čuvamo dijetetska vlakna, tektine koja su dobra za našu crevnu floru - rekla je nutricionistkinja.

- U smuti nikako ne treba dodavati šećer, već kada limun dominira, može se dodati malo meda ili osobe koje imaju problema sa dijabetesom, mogu dodati malo stevije - rekla je nutricionistkinja.

Foto: Unsplash.com

 
Koja količina citrusnog voća je dovoljna dnevno?

- Svakodnevno možete uzimati dve do tri citrusne voćke. Ukoliko nemate problem sa želucem limun, možete nacediti u flašu sa vodom i piti svaki dan -  savetuje Ana Banduka.

PREPORUKA

Ko pije jaču terapiju, nikako ne bi trebalo da prvo pije citrusni sok, već posle dobrog obroka. Tokom hladnijih dana, citrusno voće je idealno za naš organizam. 

 

 

 

 

Ostavite komentar