Slobodno vreme > Zdravlje

SOK kao LEK: Zdravlje iz glavice KUPUSA

Sok od kupusa se koristi kao lek za želudac, ali i kao napitak bogat vitaminima i mineralima

Autor: K1 info/ lekovitebiljke.com

17/04/2023 > 22:39

podeli vest:

SOK kao LEK: Zdravlje iz glavice KUPUSA
Foto: Pixabay.com


Da razjasnimo, ovde mislimo na sok od slatkog kupusa, jer postoji i sok od kiselog kupusa - svima poznat raso (rasol).

Najbolji je sok svežeg mladog slatkog kupusa. Odavno je poznat kao sok koji sprečava nastanak bolesti želudca, gastritis i čir, ali ima i druga lekovita svojstva.

Zdravstveni benefiti soka od kupusa

Sok od kupusa obiluje antioksidansima i dobar je u odbrani organizma protiv kancera. Kupus se nalazi visoko na skali namirnica koje su dobre u prevenciji ove opake bolesti. Smatra se da je posebno dobar kada se uzima redovno i to protiv kancera želudca i debelog creva, dojke i pluća.

Sok od kupusa ispoljava blago laksativno dejstvo, što znači da je koristan za redovno pražnjanje creva, odnosno protiv zatvora. Sadrži amino kiselinu glutamin, koja ima ulogu u čišćenju creva i celog organizma i obnavlja i sluzokožu želuca (čir).

Jači imunitet će imati osobe koje redovno piju sok od kupusa zbog visokog sadržaja vitamina c. Sok od kupusa je vrlo pogodan napitak i za sve one koji žele da smršaju. Sadrži malo kalorija i može da se uzima u okviru bilo koje dijete.

Sok od kupusa se koristi i za spoljašnju upotrebu i to u slučaju čireva, plikova i rana na koži.

Priprema soka od svežeg kupusa

Najbolje je da se svež kupus iscedi u sokovniku. Možete da koristiti beli ili crveni kupus. Glavica se opere i iseče na komade koji mogu da se ubace u sokovnik. Procedura je ista kao kada cedite neko drugo voće ili povrće. Sok se pije bez zaslađivača, a po želji možete da ga kombinujete sa još nekim povrćem.

Međutim, ukoliko ga pijete kao lek za želudac, onda treba piti sam sok od kupusa ili sa dodatkom soka od šargarepe. To je zato što i šargarepa blagotvorno deluje na želudac. Kada se koristi kao lek za želudac pije se 3 puta na dan, 1 dl, pre jela.

 

Ostavite komentar