Slobodno vreme > Zdravlje

OGROMNO DOSTIGNUĆE U SVETU MEDICINE! Pronađena vakcina koja potpuno LEČI OVAJ OBLIK RAKA

Nova vakcina za lečenje melanoma pokazala je odlične rezultate

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

04/06/2024 > 12:54

podeli vest:

OGROMNO DOSTIGNUĆE U SVETU MEDICINE! Pronađena vakcina koja potpuno LEČI OVAJ OBLIK RAKA
Foto: Pixabay.com


Nova vakcina za lečenje melanoma ima ukupnu stopu preživljavanja od 96 odsto, pokazala je nova studija.

Farmaceutska kompanija Moderna i njihov partner "Merk i Ko" (Merck and Co), saopštili su da je njihova vakcina protiv raka kombinovana sa lekom koji se koristi za lečenje raka Keitrud (Keytruda) i da su rezultati pokazali trajnu efikasnost, prenosi Skaj njuz.

Ispitivanje na 157 pacijenata je pokazalo da su nakon dve i po godine pacijenti sa melanomom koji su primili tu vakcinu imali ukupnu stopu preživljavanja od 96 odsto.

Decembarski izveštaj, koji je pratio stanje pacijenata u poslednje tri godine, otkrio je da je došlo do smanjenja rizika od recidiva ili smrti i to za 49 odsto među pacijentima koji su primili vakcine u odnosu na one koji su koristili samo lek Keitrud. Profesor Đorđina Long, kodirektor Instituta za melanom u Australiji, izjavila je da nova vakcina pruža mogućnost za transformaciju tretmana raka širom sveta.

- Ova vakcina je jedno od najvećih dostignuća, ne samo kada je u pitanju melanom, nego i druge vrste raka - dodala je Long.

Prema podacima Međunarodnog svetskog fonda za istraživanje raka, od melanoma godišnje oboli više od 150.000 ljudi širom sveta.

Ostavite komentar