Slobodno vreme > Zdravlje

Mnogi se žale na LETNJI UMOR! On zaista postoji, a stručnjaci otkrivaju kako da ga se rešimo

Letnji umor se ispoljava kroz osećaj pospanosti, tromosti, čak i razdražljivosti

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

12/07/2024 > 22:00

podeli vest:

Mnogi se žale na LETNJI UMOR! On zaista postoji, a stručnjaci otkrivaju kako da ga se rešimo
Foto: Shutterstock


Letnji umor i jaka iscrpljenosti nastaju kao posledica brojnih procesa u organizmu i reakcija na  na visoke temperature vazduha.

Stručnjaci objašnjavaju da su visoke letnje temperature često praćene osećajem umora i iscrpljenosti, jer se organizam prilagođava na nove vremenske uslove, pa se u ovim okolnostima osećamo pospano, tromo, umorno, čak i razdražljivo.

Foto: Shutterstock

 
Letnji umor nije bolest

Dr Zulqarnain Shah SSP Health Colne Road Surgery potvrđuje da organizam naporno radi kako bi se prilagodio novonastalim vremenskim prilikama

Prirodni mehanizmi hlađenja tela usmereni su na jaču cirkulaciju krvi u blizini površine kože i pojačano znojenje. Navedene fiziološke promene mogu da dovedu do letnjeg umora i letargije. Ovaj oblik umora nije bolest, već prirodna reakcija tela na prilagođavanje toploti i obično je privremene prirode – kaže dr Shah.

Foto: Shutterstock

 
Zašto se javlja letnji umor?

Nedostatak energije i umor često su posledica nedovoljnog unosa tečnosti.  Na visokim temperaturama vazduha pojačano se znojimo, i ako ne unosimo dovoljno tečnosti postoji mogućnost da dođe do dehidracije. Dr Shah objašnjava da ovo stanje izaziva dodatni osećaj  umora i letargije.

Kako biste izbegli komplikacije pijte dovoljne količine tečnosti tečnosti, posebno vode, čak i kada ne osećate žeđ, jer ovaj simptom nije uvek tačan pokazatelj dehidracije – kaže dr Shah.

Glavobolje i urin tamno-žute boje su sigurniji znaci dehidracije. Lekari objašnjavaju da je urin bistre boje znak da pijemo dovoljne količine tečnosti.

Koje namirnice da koristimo, a šta da izbegavamo?

Stručnjaci savetuju da pijemo delimično hladnu vodu i izbegavamo velike količine kafe, koja je jak diuretik i može da dovede do dehidracije i jačanja simptoma letnjeg umora. Preporuka je da pijemo pre svega vodu, biljne čajeve, vodu sa limunom, da koristimo sočno voće i povrće, na primer breskve, svež krastavac.

Dobro možemo da se rashladimo i zelenom salatom, svežim paradajzom, jogurtom, kiselim mlekom, tikvicama, začinima kao što su nana. Pored kofeina potrebno je da izbegavamo jako začinjenu hranu i alkohol.

Foto: Freepik.com

 
Kada telo mora da se rashladi?

Preporuka stručnjaka jeste da ne boravimo na otvorenom prostoru u najtoplijim delovima dana. Dr Shah navodi i da loš san, nesanica, mogu da budu dodatni razlog za pojačan osećaj toplote i letnji umor.

Letnje vrućine mogu poremetiti san i dovesti do lošeg kvaliteta sna. Telo mora da se rashladi kako bi utonulo u san, a velike vrućine mogu da otežaju ovaj proces i poremete san. Zato opremite spavaću sobu rashladnim uređajima, ventilatorima, klima uređajima, provetrite prostoriju u kojoj spavate – dodaje dr Shah.

Foto: Shutterstock

 
Hronični pacijenti su posebno osetljivi na letnji umor

Pacijenti koji se leče od hroničnih bolesti su posebno osetljiva kategorija, jer pored letnjeg umora, kod njih može da dođe i do „razbuktavanja“ simptoma bolesti. Dr Shah objašnjava da su osobe koje se leče od bolesti srca, bubrega, respiratornih problema, posebno osetljivi na toplotu.

Bitno je da se svaki hronični pacijent posavetuje sa svojim lekarom i dobije preporuke kako da se ponaša tokom trajanja toplotnog talasa. Obično se savetuje boravak u hladnijim prostorijama, prilagođavanje doze lekova i praćenje unosa tečnosti – navodi dr Shah.

Ostavite komentar