Slobodno vreme > Zdravlje

KAKO SE BRZO RASHLADITI? Ovo su trikovi koji vam mogu pomoći

Ove nedelje temperatura raste širom Evrope, a mnogi delovi SAD-a doživljavaju toplotni talas, dok na Balkanu temperature dostižu 40 stepeni

Izvor: K1info

Autor: Anđelina Mihailović

23/07/2024 > 12:22

podeli vest:

KAKO SE BRZO RASHLADITI? Ovo su trikovi koji vam mogu pomoći
Foto: Tanjug/AP


Pored brojnih nelagodnosti tokom letnjih dana, mnogi bi izdvojili prekomerno znojenje kao najveću smetnju. Osnovni saveti uključuju pijenje puno vode, boravak u hladu i navlačenje zavesa. Međutim, postoje i naučno dokazane tehnike:

1. Ohladite ruke, ne lice

Umesto da prvo rashladite lice, potapanje ruku u hladnu vodu na 15-20 minuta je efikasnije. Ruke imaju veliku površinu i pomažu u brzom gubitku toplote.

Foto: Tanjug/AP/Francisco Seco

 

Važno je razlikovati osećaj hlađenja od stvarnog snižavanja telesne temperature.

2. Izbegavajte hladne tuševe

Iako hladan tuš može delovati privlačno, naglo uranjanje u hladnu vodu usporava hlađenje. Umesto toga, potapanje delova tela je bolje, a mlak tuš je optimalan. Mlakša voda pomaže u održavanju protoka krvi na površini kože, što efikasnije hladi telo.

3. Pijte tople napitke

Pijenje toplih napitaka može brže rashladiti telo nego hladna voda. Topli napici aktiviraju znojenje i pomažu premestiti krv u kožu. Hidratacija vodom bilo koje temperature je važna, ali hladna voda neće brzo smanjiti unutrašnju temperaturu. 

Foto: Unsplash.com

 

Oko 60% ljudskog tela čini voda, što je oko 40 litara, pa dodavanje jedne čaše hladne tečnosti ne pravi značajnu razliku.

Međutim, ako se odlučite za tople napitke, izbegavajte kafu i čaj. Kofein može ubrzati metabolizam i povećati proizvodnju toplote, dok deluje i kao diuretik, što dovodi do bržeg gubitka tečnosti. Umesto toga, bolje je piti toplu nanu ili slične napitke.

4. Povećajte znojenje

Kada je vruće, važno je koristiti ventilator ili klimu, ali ključno je da hladite što veći deo tela. Ventilator ne samo da pomera topli vazduh, već i pomaže da ispari znoj. Samo hlađenje lica ograničava isparavanje.

Više saveta pročitajte OVDE.

Tokom ekstremnog toplotnog talasa, znojenje postaje jedini pravi način hlađenja. Isparavanje znoja zavisi od razlike pritiska vodene pare između vazduha i kože, a ventilator tu pomaže.

Pored toga, razmislite o korišćenju ručnog ventilatora ili otvaranju prozora za prirodni protok vazduha. Oslanjanje samo na klimatizaciju može dodatno pogoršati klimatske promene.

 

Ostavite komentar