Vesti > Beograd

U Beogradu najezda buba KLINTONKI! Stručnjak otkrio da li je UJED OPASAN I KAKO SE REŠITI ovih dosadnih INSEKATA

Klintonke ne prenose bolesti, ali njihov ujed može izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba

Izvor: K1info/mondo.rs

Autor: Mina Duduković

18/07/2024 > 09:30

podeli vest:

U Beogradu najezda buba KLINTONKI! Stručnjak otkrio da li je UJED OPASAN I KAKO SE REŠITI ovih dosadnih INSEKATA
Foto: Freepik.com


Beograđane ovih dana uznemirava pojava buba, poznatih kao "bube klintoke" ili "karingtonke". 

Doktor Željko Tomanović, profesor Biološkog fakultet objasnio je o kakvim insektima je reč i koliko su opasni. 

- Klintonke su muve, koje žive pored velikih reka, pa ih ima u Beogradu, Vojvodini i drugim delovima Srbije. U nekim godinama se prenamnože i mogu izazvati probleme. Iako ne prenose bolesti, njihov ujed može izazvati alergijske reakcije kod nekih osoba. Mislim da trenutno nema razloga za paniku jer su verovatno u pitanju pojedinačni slučajevi - rekao je Tomašević za Mondo.

Foto: Unsplash.com

 

On je za otkrio da se tokom leta javljaju različiti insekti. 

- Posebno bih istakao krevetne stenice koje su česte širom Evrope, a mogu se naći i u Beogradu, posebno u lošijim hotelima i hostelima. Iako ne prenose bolesti, njihovi ugrizi mogu izazvati neprijatnosti. Važno je pažljivo pregledati prtljag po povratku s putovanja kako bi se izbegla najezda ovih insekata - otkrio je on za Mondo.

Kako je istakao građanima veliki problem prave i smrdibube.

- Azijske i afričke smrdibube su sada aktivne na vegetaciji, a pravi problem nastaje kada zahladi, jer tada ulaze u kuće tražeći sklonište. Izazivaju neprijatnosti, ali nisu opasne. S druge strane, komarci su vrlo aktuelni, posebno zbog virusa zapadnog Nila, koji prenose. Važno je eliminisati stajaću vodu oko kuća, jer to sprečava razmnožavanje komaraca - istakao je on, i dodao šta možemo učiniti da se zaštitimo od ujeda insekata:

- Treba koristiti ličnu zaštitu, nositi duge rukave kada idemo u prirodu i izbegavati jake parfeme jer privlače insekte. Takođe, redovno praznite posude sa stajaćom vodom jer su to mesta gde komarci polažu jaja - rekao je profesor Biološkog fakulteta

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar