Zdravlje

Kad pročitate ovaj tekst, Odmah NAVALITE NA LUBENICU . evo i ZAŠTO

Poreklom je iz Afrike, prvi zapis o njoj star je 5.000 godina, a u Egiptu su je toliko cenili da su je stavljali u grobnice faraona

Autor: K1/ telegraf.rs

15/07/2022 > 17:30

podeli vest:

Kad pročitate ovaj tekst, Odmah NAVALITE NA LUBENICU . evo i ZAŠTO
Foto: Pixabay.com


Nema voća koje bolje gasi žeđ u vrelim, letnjim danima od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je u stvario povrće. Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi, a dolaze iz srednje Afrike, mogu biti duguljaste ili okrugle.

Iako ih možemo naći skoro tokom cele godine, najbolje ih je jesti leti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka.

Lubenice su bogate vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom, a 100 ovog povrća ima samo 30 kalorija i puno vode.

Iako svi vole hladnu lubenicu, njenim čuvanjem u frižieru ona gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Visok udeo vitamina C u lubenici pomaže imunom sistemu, pa skraćuje vreme oporavka od bolesti i smanjuju mogućnost srčanog udara i raka.

Citrulin, aminokiselina kojom je bogata lubenica, u telu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak posle fizičke aktivnosti.

Foto: Pixabay.com

 

Dakle, lubenica je zdrava jer:

1.  U lubenici možete pronaći najveći udeo aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne žile pa je važna za erektilnu funkciju

2. 20% dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 g lubenice

3. Odlična je za dijetu jer sadrži samo 30 kalorija

4. Lubenica smanjuje rizik od moždanog udara za 20% jer je bogata likopenom

5. U 150 g lubenice se nalazi čak 16% vitamina C, koji čuva mišiće i kosti

6. U 150 g lubenice nalazi se 5% vitamina A, koji je važan za zdravlje kože

Foto: Pixabay.com

 

Broj svih vrsta lubenica koje se uzgajaju u svetu je 1200. Razlikuju se po boji, veličini i obliku, a postoje i vrste bez koštica.

Iako je došla iz Afrike, prvi zapis o lubenici je star 5.000 godina, a nastao je u Egiptu, gde su lubenicu toliko cenili da su je stavljali u grobnice kraljeva. Po svom sastavu, lubenica se sastoji 92 procenta vode, 6 procenata šećera i 2 procenta vlakana.

Koru lubenice ljudi često bacaju, ali stručnjaci kažu da se baš u njoj nalazi najviše vitamina i hranjivih materija poput vitamina A, B6 i C, kalijuma i magnezijuma. S obzirom na to da kora nije preterano ukusna, možete je iseckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine. U Americi i Aziji kora lubenice se redovno koristi u ishrani.

Foto: Pixabay.com

 

I semenke lubenice, koje takođe skoro svi bacamo, mogu biti za jelo. U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za lečenje bubrega.

Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što uzmete četiri kašike svežih semenki lubenice, izdrobite ih pa kuvate 15 minuta u dva decilitra vode.Tu količinu čaja od svežih semenki lubenice treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte više nedelja.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar