Sport > Fudbal

ĐUROVSKI bi se KLADIO na našu reprezentaciju protiv DANACA: "Postoji neki tračak NADE i sigurno smo optimisti"

Gost u emisiiji "Uranak" na televiziji K1, bio je Boško Đurovski

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/06/2024 > 13:21

podeli vest:

ĐUROVSKI bi se KLADIO na našu reprezentaciju protiv DANACA: "Postoji neki tračak NADE i sigurno smo optimisti"
Foto: K1 televizija


Dramatična utakmica između Srbije i Slovenije završena je rezultatom 1:1, ostavljajući srpske navijače u napetom iščekivanju. Gol Luke Jovića doneo je remi umesto poraza, ali da li je to dovoljno za Srbiju da se probudi i ostvari svoje šanse na Evropskom prvenstvu?  Na ovu temu u emisiiji "Uranak" na televiziji K1, govorio je Boško Đurovski.

- Srce pocepano, duša prazna, mozak još uvek radi i daje nam nadu, kao što je Piksi rekao da se nadamo pobedom protiv Vikinga. Moram da kažem da smo nezadovoljni kako smo igrali juče. Slovenija nas je nadigrala u svemu. Tim Slovenije ima desnog beka, koji igra u Sloveniji za Celje, pretrčao je 100 metara i dao gol. Ne slažem se s onim da Mitrović igra u Saudijskoj Arabiji pa nije spreman. Ne postoji to, znam iz iskustva. Igrači su rezerve u klubu, a glavni u reprezentaciji. To kod mene ne prolazi, mislim da kao tim delujemo neuigrano. Matija Šekez nas je nadmudrio taktički. Igramo jedan sistem protiv drugog, nisu isti. Ako nametnete i igru i bolji ste, onda se protivnik vama prilagođava, a tamo gde imate slabosti drugog protiv tog sistema, ako ste vi nadigrani, onda ste i poraženi - rekao je Đurovski.

Dodao je da mu je jasna reakcija Živkovića.

- Jasno što Živković maše rukom, jer  ima dva igrača u sisistemu u kom igramo, ima levog beka i levog veznog, a naš štoper Veljković odlazi na sredinu terena gde je 3 na dva u sredinii terena, a Živković ne zna da li da izađe na beka, a ne sme od ovog drugog, situacija jedan protiv, dva, zove pomoć Veljkovića, a on mu govori da ostaje na svom mestu. To su stručne stvari, ali to strateški treba da se oredi pre utakmice. Znaju se prinscipi sistema protiv sistema. Miisliim da Piski to zna, da li je rekao ili ne, ne znam, ali se na terenu to ne vidi - rekao je on.

Boško Đurovski smatra da ovoj reprezentaciji fale jedan Kolarov i Bane Ivanović.

- Problem je u principima koji se sprovode tokom utakmice. Zato bih ja Piksiju rekao: ako igraš ovaj sistem, onda dva spoljna igrača moraju da budu bekovi defanzivne orijentacije. Treba nam po levoj strani Kolarov, a po desnoj strani jedan Bane Ivanović. Onda ne možete da stavite Živkovića, koji je po prirodi desno krilo ili desni igrač u sistemu 4-4-2, koji ima beka iza sebe i ne mora da se troši toliko, kao ni Kostića. Zatim, promenite sistem i stavite Mićka iz Crvene zvezde, koji je adekvatan da igra na toj poziciji i doneće više. Ili Kostića, koji ima najbolji centaršut levom nogom u Evropi, koji treba da bude upotrebljiv za Vlahovića i Mitrovića. On se prazni po toj levoj strani i ne može da dođe do izražaja. To bih mu savetovao, da napravi korekciju. Imali smo vremena da nađemo spoljne igrače. Danci igraju isti sistem kao mi, ali videćete kako oni igraju u ovom sistemu. Ne zameram Piskiju, on je po prirodi pobednik i ofanzivan, mi smo mnogo ofanzivni u glavi i zato naša odbrana trpi - rekao je on.

Foto: Starsport

 

Citirao je Amara Osima

- Citiraću Amara Osima, koji je neutralan i kaže: 'Ja ne razumem u ovom sistemu da po desnoj strani igra levak, a po levoj strani u drugom poluvremenu igra desnjak, kada znamo da treba da dođu šutevi za Vlahovića. Ako postoji neka zamerka za Piksija, to bi bila. Sigurno ima razlog zbog kog je to uradio, ali u ovom momentu ja ne znam koji je - rekao je on.

Đurovski je istakao da se greške kao što je Sergej juče napravio dešavaju, ali da je neoprostivo na ovom nivou.

- Neoprostivo je zato što na velikom turniru igraš dve do tri utakmice u prvom kolu i ti ne smeš tu da pustiš igrača, već moraš da igraš do kraja. U fudbalu se spekuliše, jer mislite da neće tu doći, ali onda baš tu dođe lopta - rekao je on.

Đurovski se osvrnuo i na primljen gol protiv Engleske.

- Da je bio jedan Bane Ivanović ili defanzivni bek, mi ne bismo primili gol. On je imao nasuprot sebe Živkovića koji je napadač i Beligam ga je zgazio, kao da ga je tenk udario. Dao je gol i oborio Živkovića. Zamislite drugog beka, Bane bi ga na primer pojeo tu, razbio bi i svoju i njegovu glavu, figurativno, ali ne bi primili gol - rekao je on.

Tadićeva izjava

Đurovski je prokomentarisao i izjavu Tadića za koju smatra da bila neprimerena.

- To je neprimerena izjava. Igrao sam u karijeri sa mnogo velikim igračima, među kojima je i Piksi, igrao sam protiv najvećih igrača poput Maradone, Zike, nikada nisam čuo sličnu izjavu. Da je neko ko je stvarno najbolji izjavio tako nešto. Kada gledamo odnose kao što su Piksi i Tadić, tu nije problem, ali je problem sa igračima. Saigrači kada čuju tu izjavu, to ih zaboli. To je ljudski. Odnos sa saigračima, to se prenosi na teren. Možda, iako ne bih voleo, ima mali uticaj na slabu igru i tu izjavu. Dečko je stvarno dobar primer i jedan od najboljih, ali nije mu trebala ta izjava u tom momentu kada smo izgubili utakmicu. Sigurno se izvinio svima, ali ostaje trag. Nije smeo to da kaže, jer je kapiten ovog tima, a možda mu je ovo i poslednje veliko takmičenje sa reprezentacijom, malo se ujeo za jezik posle toga - rekao je on.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

 
Utakmica protiv Danaca 25. juna

- Nemam odgovor šta i koliko možemo. Postoji neki tračak nade i sigurno smo optimisti, verujemo i nadamo se. Ali, ako budemo igrali kao protiv Engleske i Slovenije, ne možemo da pobedimo. Englezi isto ne igraju dobro, nikada neće biti prvaci, jer je ušao neki đavo u njih, mogu da pričaju šta hoće. Ipak, mislim da će ovo biti otvorena utakmica. Glava je presudna u fudbalu, a ona nam je nikakva. Igrači nisu zadovoljni. Ima mnogo konkurencije, nisu zadovoljni pozicijama u timu, nisu međuljudski odnosi dobri. Na terenu glava pobeđuje. Onaj ko je jači mentalno - rekao je on i dodao:

- Kada te igrač prati, ako verujem u sebi i govorim sebi da mogu još, igram se sa njegovom glavom. U fudbalu odlučuje tih deset santimetara, ko psihološki može više da nadmudri i pretrči protivnika. Mislim da će utakmica sa Dancima, ako bude nerešena, stihijski i ima da se igra otvoreno i da će utakmica biti spektakl i da će biti dosta golova, a ko bude imao više mentalne snage i sreće, biće pobednik.

Đurovski je dodao da reprezentativci i Piksi veruju u sebe.

- Imaju taj jedan pobednički mentalitet, to je veliki plus. Moraće Piksi sve vreme da bude pored klupe, da bi igrači osetili da je kapetan tu. Selektor zadnji mora da ode u svlačionicu. To je uradio i u Kataru u utakmici sa Kamerunom, kada je minut pre kraja otišao u svlačionisu. Piksi, to ne sme. Svi stojimo iza tebe - rekao je on.

Đurovski je dodao da bi se kladio na našu reprezentaciju protiv Danaca.

- Možemo da ih pobedimo, zašto da ne. Jaki smo u prekidima. Jedan prekid može da odluči i utakmicu odvede u pobedu sa dva ili tri boda razlike, a opet može da bude katastrofalno, zavisi sve od atmosfera u ekipi - zaključio je Boško Đurovski u emisijii "Uranak" na televiziji K1. 

Ostavite komentar