Sport > Ostali sportovi

Aleks Rins DONEO TRIJUMF ekipi LCR Honde POSLE 5 GODINA, Banjaja završio VAN STAZE

Pobednik jučerašnje sprint trke Frančesko Banjaja odlično je započeo trku, ali je u osmom krugu izgubio kontrolu nad svojim Dukatijem

Izvor: K1info

16/04/2023 > 22:30

podeli vest:

Aleks Rins DONEO TRIJUMF ekipi LCR Honde POSLE 5 GODINA, Banjaja završio VAN STAZE
Foto: Twitter screenshot/MotoGP


Španski motociklista Aleks Rins pobednik je treće ovogodišnje trke MotoGP šampionata koja se vozila na stazi Kota u Ostinu za Veliku nagradu Amerika. Drugoplasirani Luka Marini, kojem je ovo prvi podijum u najjačoj kategoriji, kasnio je za pobednikom 3,498 sekundi, dok je trećeplasirani Fabio Kvartararo zaostao 4,936 sekundi.

Frančesko Banjaja poveo je sa pol pozicije, ali dobar start italijanske ekipe pokvario je incident između Dukatijevih vozača Aleksa Markesa iz Gresinija i Pramakovog Horhea Martina, koji je prilikom pada izbacio i mlađeg Markesa. Aleš Espargaro takođe je završio trku već u prvom krugu, a KTM-ov vozač Džek Miler izborio se za treću poziciju koju je držao do 7. kruga kada se našao van staze.

Osmi krug doneo je ogromno razočaranje navijačima i kompletnom timu Dukatija jer je vodeći Frančesko Banjaja izleteo, što je bio kraj nadanja da bi u Americi mogao da ostvari dvostruku pobedu posle jučerašnjeg trijumfa u sprintu.

Trku su ranije završili i Đoan Mir, Takaki Nakagami i Štefan Bradl, dok je Bred Binder posle pada nastavio i završio kao poslednji, trinaestoplasirani, što mu je donelo 3 poena.

Trijumf Aleksa Rinsa označio je kraj petogodišnjeg posta ekipe Lucio Cecchinello Racing kojima je poslednju pobedu doneo Kal Kračlou 2018. u Argentini. Ovo je ujedno i jubilarni, stoti podijum za LCR.

Marko Beceki je zadržao prvu poziciju u generalnom plasmanu sa 64 boda, Frančesko Banjaja je drugi sa 53, dok današnji pobednik Aleks Rins ima 47 poena.

U Moto2 trijumfovao je vozač Red Bull KTM Ajo tima Pedro Akosta, drugi je bio Toni Arbolino, a treći holandski takmičar Bo Bendsnajder kojem je ovo prvi podijum u ovoj kategoriji.

Akosta je tokom čitave trke vodio borbu sa pobednikom iz Argentine Arbolinom, sa kojim se nekoliko puta smenjivao u vođstvu. U poslednjem krugu Akosta je uspeo da pretekne Arbolina i pobedi sa minimalnom prednošću od 0,146 sekundi.

Četvrto mesto je osvojio Džeremi Alkoba, dok je Filip Salač bio peti.

Toni Arbolino je zadržao prvo mesto u šampionatu sa 61 poenom, dok Pedro Akosta sada ima 54. Aron Kane je današnjim osmim mestom osvojio 8 bodova, pa je sa 41 poenom pao na treće mesto u ukupnom poretku.

U Moto3 kategoriji do svoje prve pobede došao je Ivan Ortola, drugi je bio Đaume Masija koji je za pobednikom kasnio 0,457 sekundi, dok je treći bio Havijer Artigas sa zaostatkom 0,558 sekundi.

Ortola je startovao kao treći, ali je u prvom krugu boreći se za poziciju izgubio kontrolu i krajnjim naporom uspeo da se održi na motociklu, zbog čega se našao na 18. mestu. Ortola je odlično vozio u nastavku i u 7. krugu došao do pete pozicije.

Dugo je trku vodio Ajumu Sasaki a pratio ga je Đaume Masija. Međutim, japanski motociklista je pao u 11. krugu, što je takođe uticalo na Masijin plasman, a na prvo mesto izbija Ortola. U poslednjem krugu Masija je uspeo da pretekne Havijera Artigasa. Kao četvrti kroz cilj je prošao Diogo Moreira, peti je bio Danijel Olgado, dok je Denis Ondžu završio kao šesti.

U generalnom plasmanu Danijel Olgado i Diogo Moreira imaju po 49 poena, dok je trećeplasirani Havijer Artigas sakupio 32.

Četvrta trka šampionata za Veliku nagradu Španije vozi se u nedelju 30. aprila u Herezu. Takmičari u Moto3 klasi startuju u 12:00, Moto2 je na programu od 13:15, dok će vozači u MotoGP klasi trku započeti u 15:00. Sprint trka u MotoGP kategoriji vozi se u subotu 29. aprila u 15:00 časova.

 

Ostavite komentar