Sport > Ostali sportovi

Marko Beceki FURIOZAN u Argentini - ostvario PRVU MotoGP pobedu i POVEO u generalnom plasmanu

Aktuelni svetski šampion i vodeći posle prve trke Frančesko Banjaja zbog greške je zauzeo tek 16. mesto

Izvor: K1info

02/04/2023 > 20:38

podeli vest:

Marko Beceki FURIOZAN u Argentini - ostvario PRVU MotoGP pobedu i POVEO u generalnom plasmanu
Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko


Marko Beceki pobedio je na Velikoj nagradi Argentine koja je vožena na stazi Termas de Rio Hondo. Prvom pobedom u MotoGP kategoriji takmičar Mooney VR46 tima preuzeo je i vođstvo u generalnom plasmanu. Drugo mesto osvojio je Žoan Zarko iz Pramak Dukatija, dok je treći bio Aleks Markez iz ekipe Gresinija.

U drugoj trci ovogodišnjeg šampionata startovalo je samo 17 takmičara jer se četvorici povređenih iz Portugala pridružio i Đoan Mir koji je imao udes na jučerašnjoj sprint trci. Ovim je fabrička ekipa Honde bila bez takmičara zbog ranije povrede i operacije Marka Markesa.

Mokra staza najviše je odgovarala Becekiju koji je u sličnim uslovima pobedio u Moto3 kategoriji 2018. godine. On je na početku preuzeo vođstvo i iz kruga u krug ga povećavao, a sledili su ga Aleks Markez, Frančesko Banjaja i Franko Morbideli.

U 16. krugu Banjaja izbija ispred Markesa, ali dva kruga kasnije njegov Dukati je proklizao prilikom ulaska u krivinu i svetski šampion se našao van staze. On je ipak uspeo da se vrati u trku, ali je na kraju bio šesnaesti i ostao bez poena.

Završetak trke doneo je uzbuđenje zahvaljajući Žoanu Zarku koji je sa četvrtog mesta najpre obišao Morbidelija, da bi u poslednjem krugu pretekao i Aleksa Markeza za drugo mesto na podijumu.

Horhe Martin bio je peti, Džek Miler je završio na šestom mestu, dok je Fabio Kvartararo uknjižio 9 poena osvajanjem sedme pozicije. Pobednik sprint trke Bred Binder pao je u prvom krugu, da bi trku završio kao poslednji.

U generalnom plasmanu vodi Marko Beceki sa 50 poena. Frančesko Banjaja koji je imao stoprocentni učinak u Portugalu sa 37 poena, u Argentini je osvojio samo 4 i sada je drugi sa 41 poenom.

Žoan Zarko izbio je na treću poziciju sa 35 poena, dok je četvrtoplasirani Aleks Markes sakupio 33.

U Moto2 kategoriji broj krugova smanjen je na 14 jer su trening i kvalifikacije voženi na suvoj stazi.

Trijumfovao je italijanski takmičar Toni Arbolino, koji je u završnom delu uspeo da pretekne Alonsa Lopeza, dok je kao treći kroz cilj prošao Britanac Džejk Dikson.

Aron Kane dobio je kaznu dvostrukog dugog kruga zbog preranog starta, ali je ipak uspeo da završi trku kao četvrti, što mu je donelo 13 poena.

Pobednik prošlonedeljne trke Pedro Akosta bio je tek dvanaesti.

Toni Arbolino je pobedom preuzeo prvo mesto u šampionatu sa 41. poenom, dok  Aron Kane ima 33. Pedro Akosta je danas osvojio 4 poena, pa je sa 29 pao na treće mesto u ukupnom poretku.

U Moto3 kategoriji najuspešniji je bio Tacuki Suzuki iz Leopard Rejsinga. Japanskom takmičaru ovo je prvi trijumf od 2020. godine i pobede na VN Andaluzije. Drugi je bio Brazilac Diogo Moreira koji je kasnio za pobednikom +4,571 sekundi, dok je trećeplasirani Andrea Minjo.

Takmičari u najslabijoj kategoriji nisu imali priliku da se zagreju, a prvi koji je to platio na mokroj stazi bio je Deniz Ondžu.

Pored Ondžua, odustalo je još nekoliko takmičara koji su pretendovali na visok plasman. Najpre je pao Ajumi Sasaki, a isto je prošao Suzukijev klupski kolega Đaume Masija koji je u tom trenutku bio drugoplasiran.

Četiri kruga pre kraja proklizali su Havijer Artigas i David Munjoz, a Skot Ogden izbacio je Davida Almansu na njegovoj prvoj trci, dok je Rikardo Rosi izleteo tri krivine pre cilja.

U generalnom poretku vodi Danijel Olgado sa 38 poena, drugi je Diogo Moreira koji je sakupio 36, a treći je današnji pobednik Tacuki Suzuki sa 27 poena.

Treća trka šampionata za Veliku nagradu Amerike vozi se u nedelju 16. aprila. Takmičari u Moto3 klasi startuju u 18:00, Moto2 takmičari su na redu od 19:15, dok će vozači u MotoGP klasi trku započeti u 21:00. Sprint trka u MotoGP kategoriji vozi se u subotu 15. aprila u 22:00 časa.

 

Ostavite komentar