Sport > Ostali sportovi

Moto GP - Frančesko Banjaja postao najuspešniji Dukatijev vozač sa 4 uzastopne pobede

Banjaja je do 4. uzastopne pobede stigao nakon trijumfa u Mizanu, dok se Andrea Doviciozo 12. mestom oprostio od GP takmičenja

Autor: K1 info

04/09/2022 > 16:03

podeli vest:

Moto GP - Frančesko Banjaja postao najuspešniji Dukatijev vozač sa 4 uzastopne pobede
Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni


Vozač Dukatija Džek Miler nije iskoristio pol poziciju (prvu od 2018. i VN Argentine) jer je izleteo već u četvrtoj krivini drugog kruga. Njegov primer sledio je Marko Beceki koji se u desetoj krivini istog kruga takođe našao van staze. Nakon Milerovog pada vođstvo je preuzeo Enea Bastijanini, ali ga je pretekao Frančesko Banjaja na fabričkom Dukatiju. Ubrzo se formirao vozić u kojem su pored dva Dukatijeva vozača bili još Maverik Vinjales na Apriliji i Luka Marini na još jednom Dukatiju. Iako je Maverik Vinjales u jednom trenutku preuzeo drugo mesto i zapretio vodećem Banjaji, njega je pred kraj pretekao Bastijanini koji je od pobednika bio sporiji samo za 0,034. Peti kroz cilj je prošao Fabio Kvartararo, dok je šesto mesto osvojio Aleš Espargaro.

Poslednju trku u Moto GP takmičenju danas je odvezao italijanski vozač Andrea Doviciozo, zauzevši 12. mesto na Jamahi. Doviciozo je bio prvak u kategoriji 125 kubika 2004. godine, ali će ostati upamćen po vicešampionskim titulama u tri uzastopne sezone 2017, 2018. i 2019. godine kada je trijumfovao Mark Markez.

 

 

Nakon 14 trka u vođstvu je aktuelni svetski šampion Fabio Kvartararo koji ima 211 poena, ali je Frančesko Banjaja pretekao Aleša Espargara i sada za Kvartararom zaostaje 30 poena. Aprilijin vozač je treći sa 178 bodova.

 

 

U Moto 2 klasi trijumfovao je novajlija Alonso Lopez, što ujedno predstavlja prvu pobedu vozača koji ne vozi Kaleks još od 2019. godine. Lopez se pridružio timu u Le Manu ove godine, nakon što je ekipa raskinula uovor sa Romanom Fenatijem. Poslednju pobedu ekipi Spid Ap doneo je Fabio Kvartararo 2018. godine. Drugo mesto je zauzeo Aron Kane, dok je Argusto Fernandez pobedio Alberta Arenasa za mesto na podijumu, čime je preuzeo vodeću poziciju u šampionatu od Ogure.

 

 

Augusto Fernandez ima 198 poena, 4 više od drugoplasiranog Ogure, dok je treći Aron Kane koji je sakupio 157 poena, samo 1 više od Ćelestina Vinjetija na četvrtom mestu.

 

 

Denis Fođa iz Leopard Rejsinga ponovio je prošlogodišnji uspeh na stazi "Marko Simončeli" i trijumfovao u najslabijoj klasi. Fođina pobeda, u kombinaciji sa diskvalifikacijom Serhia Garsije i trećim mestom Izana Gevare, italijanskom vozaču daje nadu da bi mogao da dođe do titule u preostalih 6 trka. Drugi kroz cilj je prošao Đaume Masija koji vozi za tim Red Bul KTM Ajo.

 

 

Gevara je trećim mestom preuzeo vođstvo od klupskog kolege i nakon Velike nagrade San Marina ima 204 boda, 11 više od Garsije i 35 više od Fođe. Garsija, koji je pre ove trke vodio u ukupnom plasmanu, dobio je crnu zastavu jer se trkao sa drugim vozačima iako je imao zaostatak od jednog kruga nakon pada i povratka u trku.

 

 

Naredna trka je 18. septembra kada je na redu Velika nagrada Aragona.

Ostavite komentar