Sport > Ostali sportovi

Dominacija se nastavlja - Maks Ferstapen pobednik u Monci

Iako je startovao sa sedme pozicije zbog kazne, Ferstapen je trijumfovao na poslednjoj ovogodišnjoj trci Formule 1 na evropskom tlu

Autor: K1 info

11/09/2022 > 17:36

podeli vest:

Dominacija se nastavlja - Maks Ferstapen pobednik u Monci
Foto: Tanjug/AP Photo/Ciro De Luca, Pool via AP


Proslava stogodišnjice jedne od najpoznatijih trkačkih staza nije donela radost domaćim navijačima jer je Holanđanin po prvi put u karijeri trijumfovao na Velikoj nagradi Italije. Istina, pobeda je imala pomalo gorak ukus jer je aktuelni svetski šampion kroz cilj prošao vozeći iza automobila bezbednosti zbog zaustavljanja bolida Danijela Rikarda. Šarl Lekler je bio drugi, dok je treće mesto zauzeo Džordž Rasel u Mercedesu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Šarl Lekler, Maks Ferstapen i Džordž Rasel

Pred početak trke odata je pošta preminuloj kraljici Elizabeti II. Iz prvog startnog reda krenuli su Lekler i Rasel, opredelivši se za pneumatike sa mekom komponentom, baš kao i Maks Ferstapen, Viljamsov debitant Nik de Vris i Esteban Okon iz Alpine.

Iako je startovao sa sedme pozicije, Ferstapen je bio među tri prvoplasirana već u četvrtom krugu, da bi krug kasnije pretekao i Džordža Rasela. Potom Holanđanin prelazi u vođstvo tokom virtuelnog sigurnosnog automobila zbog kvara na bolidu Sebastijana Fetela jer Lekler odlazi u boks i stavlja gume srednje tvrdoće.

Ferstapen odlazi u boks u 26. krugu, prepustivši vođstvo Lekleru koji u 33. krugu ponovo odlazi u boks i stavlja meke pneumatike. Ovo je Lekleru donelo prednost kada su gume u pitanju, ali i zaostatak od 20 sekundi za vodećim Ferstapenom.

Pet krugova pre završetka Danijel Rikardo je parkirao kraj staze bolid Meklarena i izgledalo je da će se ponoviti situacija iz trke u Holandiji kada se pokvario bolid Valterija Botasa, ali do kraja trke obezbeđenje nije uspelo da ukloni sa staze Meklarenov bolid i trka se završila iza vozila bezbednosti.

 

 

Karlos Sainc, koji je trku počeo sa 18. mesta na kraju je zauzeo četvrto mesto, Hamilton je sa 19. mesta stigao do pete pozicije, a još jedan od kažnjenih vozača Serhio Perez je sa 13. startnog mesta došao do šeste pozicije. Nakon njih su se plasirali Lando Noris iz Meklarena, Pjer Gasli iz Alfataurija, debitant Nik de Vris iz Vilijamsa i Guanju Džou u Alfa Romeu.

Posle 16. trka u vođstvu je Maks Ferstapen sa 335 bodova, Lekler je drugi sa 219, a treći Serhio Perez sa 210 poena. U kategoriji konstruktora vodi Red Bul sa 545 poena ispred Ferarija koji ima 406 i Mercedesa sa 371 poenom.

Foto: motorsport.com

 

Sledeća trka vozi se u nedelju 2. oktobra kada je na redu Velika nagrada Singapura.

Ostavite komentar