Sport > Ostali sportovi

Da li ste spremni za Evropsku nedelju sporta u Srbiji?

Evropska nedelja sporta u Srbiji od 23. septembra

Izvor: K1info

Autor: Đorđe Gvero

18/09/2024 > 16:23

podeli vest:

Da li ste spremni za Evropsku nedelju sporta u Srbiji?
Foto: evropskanedeljasporta.rs


Delegacija Evropske unije u Srbiji, Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo sporta najavili su danas Evropsku nedelju sporta, koja će biti održana od 23. do 30. septembra.

Ovo je deseta Evropska nedelja sporta na nivou EU, a projekat je pokrenut od strane Evropske komisije, koji se obeležava mnogobrojnim sportskim i edukativnim događajima širom Evrope tokom poslednje nedelje septembra. Cilj ovog projekta je promocija sporta, podsticanje građana da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukacija ljudi o zdravom načinu života.

Foto: evropskanedeljasporta.rs

 

Predstavnicima medija danas su se u Beogradu obratili zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, potpredsednica OKS i dvostruka olimpijska šampionka u tekvondou Milica Đuričić, ministar sporta Zoran Gajić i reprezentativka Srbije u džudou i učesnica OI u Parizu Milica Žabić.

- Sport ne diskriminiše na osnovu pola, starosti, vere, etničke pripadnosti, obrazovanja ili seksualne orijentacije. Sport je univerzalni jezik inkluzije, a EU podstiče sve da budu aktivni - bilo da se aktivno bavite sportom ili ne, sport stvara okruženje u kom se svi osećamo dobrodošlo. EU je pružila značajnu podršku sportskom sektoru Srbije, osnažujući lokalne sportske aktere i gradeći ključnu infrastrukturu za dobrobit svih građana. Srbija, kao ponosna sportska nacija, ima mnogo razloga da slavi Evropsku nedelju sporta i njenu poruku o zdravom i aktivnom načinu života, zato budite aktivni (#BeActive) - istakla je Halačeva.

Gajić je rekao da Evropska nedelja sporta ima poseban značaj u borbi da se što više ljudi, naročito mladih, opredeli za zdrave stilove života.

- Zadatak nas koji smo nosioci javnih vlasti je da usvojimo i implementiramo javnu politiku, kojom će se omogućiti deci i mladima da razviju pozitivne stavove prema bavljenju sportom i fizičkim aktivnostima, i to u skladu sa Evropskom poveljom i Evropskim etičkim kodeksom, i tako da stvorimo osnove za doživotno bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima - rekao je Gajić.

- Želim da se zahvalim svim institucijama, lokalnim samoupravama i pojedincima koji su se uključili u ovaj projekat, kao i Ministarstvu sporta i Delegaciji EU u Srbiji na uspešnoj saradnji koja se nastavlja i ove godine. Verujemo da ćemo, zahvaljujući izvanrednoj sinergiji koju smo izgradili sa Ministarstvom sporta, kao i lokalnim samoupravama, nacionalnim sportskim savezima, sportskim klubovima, školama i univerzitetima, aktivirati veliki broj naših sugrađana i motivisati ih da nastave sa fizičkom aktivnošću i nakon ove nedelje - navela je Đuričić.

Milica Žabić je na kraju upoznala predstavnike medija sa ovogodišnjim programom Evropske nedelje sporta. U saradnji sa Savezom za školski sport, biće organizovan "Školski sportski dan" u Pančevu, Aleksincu, Leskovcu i Paraćinu, kao i aktivacija "Budi aktivan i kreativan" koja će u Evropsku nedelju sporta uključiti brojne ruralne škole širom Srbije.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Ostavite komentar