Sport > Time Out

Danas bi DRAŽEN NAPUNIO 58 godina, a jednu TAJNU posle njegove POGIBIJE nikad nećemo SAZNATI

Rođeni brat košarkaša, Aco Petrović, otkrio šta je pronašao u njegovom novčaniku posle nesreće

Izvor: K1info/Sportal.rs

22/10/2022 > 16:46

podeli vest:

Danas bi DRAŽEN NAPUNIO 58 godina, a jednu TAJNU posle njegove POGIBIJE nikad nećemo SAZNATI
Foto: Printscreen/Youtube


Legenda jugoslovenske i hrvatske igre pod obručima, košarkaš srpskih korena Dražen Petrović, danas bi napunio 58 godina. Čovek koga svi ubrajaju među najbolje igrače na svetu i koji je toliko toga još mogao da pruži košarci, nažalost, poginuo je u saobraćajnoj nesreći pre skoro 20 godina i njegovoj porodici i ljubiteljima ove igre je samo preostalo da Draženov rođendan obeležavaju bez njega.

Hrvatski košarkaš poginuo je 7. juna 1993. godine u Nemačkoj, kada je automobil kojim je upravljala njegova devojka, manekenka Klara Šalanci, udario u kamion.

U golfu koji je ona vozila, Dražen je bio na mestu suvozača i nije bio vezan pojasem, pa je ispao iz vozila pri sudaru i poginuo na licu mesta. Klara je bila povređena lakše, a treća putnica u vozilu, turska košarkašica Hilal Edebal, bila je teško povređena i dugo vremena je provela na rehabilitaciji.

Znatno kasnije, Draženov rođeni brat Aleksandar Petrović u razgovoru za hrvatske medije je govorio o njemu. Između ostalog, popularni Aca Trica je otkrio je šta je pronašao u Draženovom novčaniku posle nesreće.

Kada je Dražen nosio dres Portlanda, pojavila se mogućnost da napusti NBA ligu i vrati se u Evropu i zaigra za Panatinaikos, koji je tada predvodio trener Željko Pavličević, a u ekipi igrao njegov veliki prijatelj Stojko Vranković.

Interesovanje je pokazao i Hjuston, koji je tada vodio trener hrvatskih korena Rudi Tomjanovič.

- Dražen je u svojoj rekordnoj NBA utakmici Hjustonu dao 44 koša i Rudi je bio svestan šta Dražen može da mu donese. Uostalom, posle nesreće, ja sam u Draženovom novčaniku pronašao papirić na kojem su pisala imena četiri kluba: Njujork Niksi, Nju Džersi Netsi, Hjuston Roketsi i Panatinaikos - istakao je Aco Petrović.

Međutim, nikad nismo saznali šta bi bio Draženov izbor i to je tajna koja će zauvek osati skrivena.

- S obzirom na to kako je živeo i da je iza njega bila najbolja sezona u karijeri, ja sam uveren da su pred njim bile njegove najbolje godine. Nažalost, nikad nismo saznali dokle bi ga to dovelo - istakao je Petrović za Večernji list.

Podsetimo, Dražen je bio jedan od najtalentovanijih košarkaša s ovih prostora. Već sa 15 godina debitovao je za prvi tim Šibenke. Sa 19 godina doneo je i titulu prvaka Jugoslavije ovom klubu, ali je dan kasnije meč protiv Bosne poništen, a kako Šibenka nije želela da se pojavi na ponovljenom susretu, titula je dodeljena Bosni.

Petrović je 1984. godine prešao u Cibonu, koja je predvođena njime dva puta postala prvak Evrope, uz osvojen jedan Kup pobednika kupova. Dražen je zatim godinu dana proveo u Realu, da bi se zatim oprobao i u NBA ligi. Najpre u Portlandu, gde u konkurenciji Klajda Drekslera i Terija Portera nije dobio pravu šansu. Usledio je prelazak u Nju Džersi i tada je krenula Draženova američka bajka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIBA (@fiba)

Kada je najzad dobio šansu u Nju Džersiju, ubacivao je prosečno 24,3 poena po utakmici, što ga je svrstalo na 20. mesto u najjačoj ligi na svetu.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je Univerzijadu, prvenstvo Evrope i sveta. Osvojio je sve osim Olimpijskih igara, a igrao je u jednom takvom finalu i osvojio srebro, 1992. u dresu Hrvatske, kada je u Barseloni zlato osvojio čuveni američki Drim tim.

script type="text/javascript" src="https://services.brid.tv/player/build/brid.min.js">
 

 

 

Ostavite komentar