Vesti > Beograd

OVE LEPOTICE VIŠE NEMA! Nastavlja se RUŠENJE VILA iz 19. veka po Beogradu: BRIŠEMO sopstvenu ISTORIJU

Stručnjaci smatraju da Urbanistički zavod mora da propiše uslove kako bi zaštitili ono što nam je ostalo

Izvor: K1info

23/02/2023 > 07:03

podeli vest:

OVE LEPOTICE VIŠE NEMA! Nastavlja se RUŠENJE VILA iz 19. veka po Beogradu:  BRIŠEMO sopstvenu ISTORIJU
Foto: google street view


U Mutapovoj ulici na Vračaru pre nešto više od nedelju dana srušena je vila iz 19. veka.

To je samo još jedno u nizu starih, arhitektonski vrednih zdanja koje je do temelja sravljeno kako bi na to mestu "nikla" neka nova, moderna građevina.

Stručnjaci smatraju da na ovaj način Beograd gubi svoj šarm, ali i, još gore, gubimo svoj identitet.

Kada je reč o vili u Mutapovoj ulici, kako prenose mediji, zbog prijave stanara okolnih zgrada građevinska inspekcija izašla je na teren kada je bager počeo da ruši zgradu i zatvorila gradilište. Međutim, rušenje je kasnije nastavljeno, bez obzira na zabranu inspekcije.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda za K1info.rs kažu da ova zgrada nije zaštićena kao kulturno dobro.

- Objekat na adresi Mutapova br. 9 u Beogradu nije utvrđen za kulturno dobro, ne nalazi se u okviru prostorno kulturno-istorijske celine, ne uživa status dobra pod prethodnom zaštitom i ne nalazi se u okviru prethodno zaštićene celine. Istovremeno napominjemo da objekat na adresi Mutapova br. 19 u Beogradu nikada nije uživao status zaštite - kažu oni.

Istoričar umetnosti Marko Bogdanović kaže da ne može svaka zgrada biti pod zaštitom, ali to ne znači da svaka zgrada sme i treba da bude srušena.

- Pod zaštitom se stavljaju istorijski bitne zgrade, recimo one u kojima su se desili neki važni istorijski događaji. Pa ni u Parizu nije svaka zgrada zaštićena, ali nisu ni mete vandala koji ruše sve pred sobom. Ova zgrada deo je jedne ambijentalne sredine. Ako ništa drugo, nalazi se svega nekoliko desetina metara od Hrama Svetog Save. Dakle, morala je biti struka pitana pre rušenja, trebala je bar fasada biti sačuvana - napominje on.

Bogdanović napominje da će, ako se ovako nastavi, za tri do četiri godine Vračar biti izbrisan.

- Biće noviji od Novog Beograda. Urbanički zavod mora da propiše uslove da zaštiti ono što nam je ostalo - smatra on.

Beograd postaje nepodnošljiv za život

Naš sagovornik ističe da je ovo ozbiljan problem.

- Beograd postaje meta ludačkog divljanja. Ovo više nije samo pitanje kulturno-istorijskih spomenika koji govore o istoriji ovog grada, već da li ćemo uopšte više moći da živimo u njemu. Ako se ovako nastavi sa gradnjom staće saobraćaj, a zagađenje koje je već veliko postaće još gore - kaže on i pojašnjava:

- Zbog toga što je "nikao" veliki broj nebodera, ruže vetrova su blokirane! Bukvalno nećemo imati vazduha i više neće biti moguće da se živi u ovom gradu.

Kako ističe, rušenjem starih zgrada Beograd gubi svoj istorijski identitet.

- Besmisleno je pričati da smo to izgubili tokom ratova na ovom prostoru, jer ovo sada prevazilazi sva oštećenja nastala tada. Kada bi na tas stavili sve šta su Nemci srušili i oštetili tokom Drugog svetskog rata mislim da ne bi moglo da se poredi sa ovim što mi sada sami sebi radimo - jasan je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, moramo učiti sve kako bi zaštitili ono što je ostalo od starog Beograda.

- To mora da se sačuva, inače ćemo potpuno izgubiti svoj identitet. Moraju se investitori naterati da nakon sanacije ili rušenja starih zgrada vrate njen provobitan izgled - napomenuo je on za K1info.rs.

Kako objašnjavaju upućeni, 2021. godine istekla je zaštita mnogim starijim krajevima Beograda, što su investitori iskoristili i uspeli da dobiju dozvolu za rušenje. 

 

Ostavite komentar

wolf30

Moraja je struka biti pitana. E gospodo , struka je se svela na trku za kvadratima u kojoj svi ucetvujete. Kad je trebalo da ustanete niste. Secate se kuca na krovu zgrade kod mosta, vidite li sve te nadgradnje na zgradama i sav ostali galimatijas. Sve sto ste uradili necinjenjem sada lepo gledajte. Imate elitizam na delu na srpski nacin. Kad bude zasićenje biće kolapsa, a onda će neki drugi morati nešto činiti... Koliko vidim narod voli stihijsku urbanizaciju, ali takav smo nivo dostigli. Priroda ce sve to ispeglati vremenom uz prinosenje zrtava nemara.

23.02.2023 11:43
Marko Polo

U načelu se slažem sa tekstom. Ali, trebalo je videti na šta je ta zgrda ‚‚vila‚‚ ličila pre rušenja. Postavili ste sliku od pre 20 godina. Da nije srušena sama bi se urušila.

23.02.2023 12:04