Vesti > Beograd

Slučaj "DOSTAVLJAČ" podelio Srbiju: Znate li kolike su kazne za ZLOUPOTREBU LIČNIH PODATAKA?

Zloupotreba ličnih podataka je krivično delo, a kazne iznose od 50.000 dinara za građane do 2 miliona za firme

Autor: RTS

13/08/2022 > 14:18

podeli vest:

Slučaj "DOSTAVLJAČ" podelio Srbiju: Znate li kolike su kazne za ZLOUPOTREBU LIČNIH PODATAKA?
Foto: Unsplash.com


Dostavljač hrane iz Beograda dobio je otkaz zato što je devojci posle dostave porudžbine poslao privatnu poruku. Odluka devojke da prijavi spornu poruku, ali i kompanije da otpusti dostavljača, izazvale su veliku buru na društvenim mrežama.

Dok jedni smatraju da je reakcija preterana, drugi ističu da takvi potezi moraju da se osude jer unose strah i nepoverenje. Poverenik za zaštitu podatka o ličnosti nema dilemu - Zakon je prekršen i najavljuje vanrednu kontrolu.

Dan nakon što je na adresu doneo poručeni obrok, dostavljač Wolta je devojci koja ga je poručila poslao poruku u kojoj ju je pitao kakva je bila hrana.

Devojka je taj postupak zloupotrebe broja prijavila, posle čega je od dostavljača dobila još jednu poruku u kojoj joj se zahvaljuje što je zbog nje ostao bez posla i mesečnih primanja.

Kompanija Wolt precizira da je korišćenje podataka korisnika u neposlovne svrhe direktno kršenje ugovora, a da li se navodi kompanije u praksi i primenjuju sledeće nedelje će vanredno kontrolisati tim Poverenika za zaštitu podataka.

Foto: Unsplash.com

 

- Poenta je u tome da ono za šta vam neko traži podatke samo u tu svrhu može i da obrađuje, onog trenutka kada je obavljen posao dostavljanja hrane ti podaci gube značaj i ne smeju više da se koriste - navodi poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Zloupotreba broja telefona pokrenula je brojne reakcije, a ubrzo su na pojedinim stranicama i druge žene podelile svoja negativna iskustva, naročito ona vezana za neprijatne situacije prilikom uplate kredita za mobilni telefon.

Iznos kazne za one koji povrede Zakon o zaštiti podataka o ličnosti za građane je od 50.000 do 150.000 dinara, dok bi preduzeća mogla da plate i do dva miliona dinara kazne.

 

Ostavite komentar