Vesti > Beograd

Beograđani, stavite MASKE! Moguća opasnost od sagorevanja TOKSIČNIH MATERIJA zbog požara u BLOKU 70

Savetuje se da oni koji žive u blizini zatvore prozore zbog dima

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

24/01/2024 > 11:32

podeli vest:

Beograđani, stavite MASKE! Moguća opasnost od sagorevanja TOKSIČNIH MATERIJA zbog požara u BLOKU 70
Foto: ATA Images


Osnivač Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović upozorio je da građani koji se nalaze neposredno pored mesta požara na Novom Beogradu zatvore prozore na svojim stanovima i stave maske N-95, kako bi sprečili udisanje štetnih supstanci.

- U nedostatku zvaničnih informacija šta gori od proizvoda u tom požaru, bolje je sprečiti, nego lečiti - objašnjava Jovanović.

Podsetimo, izbio je požar u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu. 

- Postavlja se pitanje da li bilo ko zna šta se tamo sve nalazi, od sirovina do robe. Sagorevanje bilo čega, a posebno plastike emituje izuzetno toksične materije. Međutim, one se ne mere niti se mogu odmah promptno izmeriti… I sada je bitno kako reagovati. Ukoliko je sve u redu, potpuno je nebitno ko šta radi, a kada se desi ovakav incident moramo znati šta gori, koliko toga ima i preventivno reći građanima da zatvore prozore i ako su u neposrednoj blizini da stave masku N-95. To je nešto što ne spasava građanima život, ali se mora preventivno primeniti ukoliko se nalaze u neposrednoj blizini požara - kaže on. 

Konstatuje da je trenutno vetar u Beogradu jugoistočni, i da ka severozapadu idu toksične materije.

- Nema padavina, nema jakog vetra i to će sa udaljavanjem od mesta požara ublažiti, ali istovremeno, u blizini ko god oseća neprijatne mirise treba da zatvori prozor preventivno. To je ono što minimalno treba reći - naglasio je Jovanović.

Ostavite komentar