Vesti > Društvo

Da li u Srbiji može KAO U AMERICI: Gde je granica NUŽNE ODBRANE ako vam lopov ili ubica UPADNU U KUĆU?

Srpska koalicija NADA traži da čovek koji je napadnut u svojoj kući ima sva prava da se odbrani od kriminalaca

Izvor: K1info/Tanjug

23/12/2022 > 16:07

podeli vest:

Da li u Srbiji može KAO U AMERICI: Gde je granica NUŽNE ODBRANE ako vam lopov ili ubica UPADNU U KUĆU?
Foto: Shutterstock


Srpska koalicija NADA zatražila je izmenu Krivičnog zakonika kako bi ljudi u svojoj kući napadnuti od kriminalaca imali sva prava da odbrane sebe i porodicu. 

U saopštenju koalicije koju čine Novi DSS i POKS navodi se da je od Skupštine Srbije zatražena izmena Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na nužnu odbranu, a radi bolje zaštite života i imovine građana.

Narodni poslanik i potpredsednik POKS-a Nenad Tomašević izjavio je da bi ta promena bila po ugledu na Mađarsku, SAD i druge zemlje. 

- Tražimo da čovek koji je napadnut u svojoj kući ima sva prava da se odbrani od kriminalaca. Zakon je sada takav da će čovek kome lopov ili ubica upadne u kuću, mora da pazi kako će da brani porodicu, kako ne bi 'prekoračio dozvoljenu i nužnu odbranu' i samim tim krivično odgovarao - precizirao je on. 

Dodao je da sadašnja zakonska definicija nužne odbrane u Srbiji često u praksi obesmišljava pravo da građani zaštite svoj život i imovinu, i dodao da je bilo slučajeva da građani budu osuđeni, samo zato što su branili svoju imovinu i živote porodice. 

 


 

 

Ostavite komentar