Vesti > Društvo

Održan NOVI SKUP podrške TUŽITELJKAMA ispred Vlade: Radile na slučaju EPS, pa preraspoređene

Prvi skup podrške održan je 2. marta, a na njemu je pored ostalog zatraženo da se tužiteljke vrate na odeljenje u kome su prethodno radile

Izvor: K1info/Tanjug

10/03/2023 > 17:16 >> 19:53

podeli vest:

Održan NOVI SKUP podrške TUŽITELJKAMA ispred Vlade: Radile na slučaju EPS, pa preraspoređene
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ispred Vlade Srbije danas je održan skup podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović koje su radile na slučaju EPS i koje su preraspoređene u drugo odeljenje.

Na protest je pozvao advokat Čedomir Kokanović, pošto, kako kaže, "zahtevi prošlog protesta nisu ispunjeni".

Sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Savo Đurić obratio se okupljenima i poručio da je došao da odbrani kolege.

- Ovakvim odlukama se ne staje na put korupciji u našoj zemlji. Sedam zamenika tuzilaca je prebačeno na druge slučajeve ili su premešteni. Zahtevamo da se sve zamenice iz VJT vrate u svoja odeljenja - rekao je Đurić.

On je istakao "da je ovaj slučaj crvena linija na koju ne smemo pristati".

Organizatori skupa su poslali poruku solidarnosti "da od ponedeljka sledeće nedelje od 10.00 do 10.30 časova sudije obustave suđenja, da se građevisnke mašine ugase, da mediji ugase program". 

Advokat Čedomir Kokanović poručio je da su procedure i formalni postupci pokrenuti u javnim institucijama.

- Naš prvi zahtev je da se smenjene tužiteljke vrate na posao, drugi zahtev je smena Nenada Stefanovića i  Brankice Marić, a treći zahtev je smena Zagorke Dolovac - poručio je Kokanović. 

On je istakao da niko nema monopol na proteste u Beogradu i da će sledeći skup koji bude organizovan "biti blokada Gazele ili ga neće ni biti", rekao je Kokanović.

Pravnica Sofija Mandić se obratila okupljenima i tom prilikom pročitala pismo tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, koje, kako Mandić kaže, nisu želele da prisustvuju skupu da on ne bi bio zloupotrebljen.

Na skup su pored predstavnika strukovnih udruženja došli i predstavnici pojedinih opozicionih stranaka među kojima su lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predsednik DS Zoran Lutovac i predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović.

Saobraćaj na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjine bio je blokiran.

Jedan od organizatora skupa, Advokat Ivan Ninić, okupljenima je poručio "da su zahtevi protesta formalizovani i da nema više prostora za manipulaciju".

On je rekao da se našao u organizaciji skupa zbog, kako kaže, potrebe Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića da se obračuna sa pojedinim njegovim kolegama.

Ninić je nadležnim organima poručio da što pre reaguje na podnete zahteve, i da ne "ćute".

Posle šetnje do Republičkog javnog tužilaštva, na koju su pozvali organizatori skupa, okupljeni su se razišli.

Prvi skup podrške održan je 2. marta, a na njemu je pored ostalog zatraženo da se tužiteljke vrate na odeljenje u kome su prethodno radile.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije da su netačne informacije da su tužiteljke smenjene i da im je "oduzet" predmet u vezi sa zloupotrebama u EPS-u već da su na osnovu ranije izražene želje, prebačene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal.
  

 

 


  
 

 

Ostavite komentar