Vesti > Društvo

Prošle godine u ovo vreme UBIJENO 7, a ove 13 ŽENA: Ne okrećite glavu,PRIJAVITE NASILJE ili sumnjivo ponašanje policiji

Koordinatorka Sigurne kuće, Vesna Stanojević je apelovala na građane da kada primete neki znak nasilja prijave slučaj policiji

Izvor: K1info/Tanjug

25/04/2023 > 19:31

podeli vest:

Prošle godine u ovo vreme UBIJENO 7, a ove 13 ŽENA: Ne okrećite glavu,PRIJAVITE NASILJE ili sumnjivo ponašanje policiji
Foto: Freepik.com


Koordinatorka Sigurne kuće, Vesna Stanojević izjavila je da se nasilje nad ženama i decom ne može iskoreniti, ono postoji u svim zemljama, ali je važno raditi na tome da se ono smanji.

- Ne mogu da kažem da ništa nije urađeno, urađeno je mnogo, promenjeni su zakoni i podignuta je svest ljudi kada je u pitanju nasilje nad ženama, ali sa druge strane kada mi imamo za četiri meseca toliki broj ubijenih žena, a nemamo nikakvu preventivu da bi mogli da kažemo sada ćemo raditi na tome i sada će se taj broj verovatno smanjiti, to je ono što me najviše plaši - rekla je Stanojević.

Ona je dodala da je prošle godine u ovo vreme bilo ubijeno sedam žena, dok je ove godine stradalo njih trinaest, što prema rečima Stanojević, predstavlja katastrofu.

Na pitanje ko je u lancu zaštite žena najviše zakazao, ona je odgovorila da smo kao pojedinci svi krivi ukoliko ne prijavimo nasilje, jer da bi institucije interevenisale, one moraju da imaju informacije o nasilju u porodici.

- Možemo mi da kažemo najviše su zakazale institucije, međutim ja to ne bih rekla, nego prosto i te institucije moraju da imaju informaciju da se negde nasilje dešava - rekla je ona i dodala:

- Vi ne možete intervenisati ako ne znate, ne možete ići od vrata do vrata i u svakom stanu pitati postoji li ovde nasilje i da li vas muž maltretira.

Foto: Shutterstock

 

Ona je apelovala na građane da kada primete neki znak nasilja prijave slučaj policiji.

Prijava nije sramota, time spašavamo nečije živote

- Mi moramo da imamo jednu zajedničku akciju da svi mi imamo svest o tome da spašavamo nečije živote i da kada čujemo plač, vrisak ili bilo šta slično moramo da pozovemo policiju - rekla je Stanojević.

Zaključila je da ima mnogo situacija kada je nasilje u porodici neprimetno, gde nasilnik ni žrtva ne pokazuju da postoje bilo kakvi elementi nasilja, i to je, prema njenim rečima najstrašnije.

 

 

Ostavite komentar