Vesti > Svet

Ovo su PRVI REZULTATI izbora u Francuskoj: Vodi levičarski NOVI NARODNI FRONT, a evo gde je Makron

Do 17 časova glasalo je 59,71 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima u poslednje 43 godine

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

07/07/2024 > 20:49

podeli vest:

Ovo su PRVI REZULTATI izbora u Francuskoj: Vodi levičarski NOVI NARODNI FRONT, a evo gde je Makron
Foto: Tanjug/AP Photo


Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu.

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji  između 150 i 180 mesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 120-150 mesta, prema anketi IFOP-a, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

U Francuskoj su u 20 časova zatvorena birališta u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Do 17 časova glasalo je 59,71 odsto glasača, što je najveća izlaznost na parlamentarnim izborima u poslednje 43 godine, nakon što je 1981. izlaznost u isto vreme iznosila je 61,4 procenata, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Nedelju dana nakon prvog kruga, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove moglo je da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Danas se glasalo za 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta, a preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) i njegovi saveznici vode nakon prvog kruga izbora sa osvojenih oko 34 odsto glasova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka "Preporod", francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.
 

Ostavite komentar