Vesti > Društvo

Da li znate KO JE NAPRAVIO čuvene KAFANSKE ČAŠE iz srpskih filmova? Najpoznatiji PARAĆINSKI PROIZVOD slavi 115. ROĐENDAN

Zanimljivo je da je najstarija čaša za široku potrošnju nastala od apotekarske, a šoljica za kafu pravi se za samo jedan minut

Autor: Kreativno staklo Srbije

24/07/2023 > 13:54

podeli vest:

Da li znate KO JE NAPRAVIO čuvene KAFANSKE ČAŠE iz srpskih filmova? Najpoznatiji PARAĆINSKI PROIZVOD slavi 115. ROĐENDAN
Foto: Kreativno staklo Srbije


Svi ste čuli za paraćinsko staklo. To je staklo nastalo još pre jednog veka u malom gradu na reci Crnici – Paraćinu.

Srpsku fabriku stakla 1907. počeli su da podižu trgovci Milivoje Popović, Sava Savić i Ilija Antonović, a ona je završena u julu sledeće godine.

Na 24. juli 1908. godine proizvedena je prva serija ovog stakla, a ove godine ono proslavlja 115. rođendan. 

Najstarija čaša za široku potrošnju 

Na primer, da li ste znali da je najstarija paraćinska čaša za široku potrošnju nastala od apotekarske? 

Kako bi odolela uvoznoj konkurenciji, uprava Srpske fabrike stakla je stalno smišljala nove načine da iste modele kroz doradu ponudi širem krugu kupaca. Tako je nastala ecovana čaša za konjak, najstarije paraćinsko staklo namenjeno širokoj potrošnji.

Kada se pojavila prvenstveno je služila apotekarima, i takve apotekarske čaše imale su različite žigove koji su označavali vrste tečnosti koje su u njima čuvane, kao i zapreminu.

Kasnije je ona dorađena ecovanim linijama, čak i grbom Kraljevine, kako bi dobila veću vrednost. 

Paraćinska šoljica za kafu proizvedena za jedan minut 

Jedan od najinteresantnijih proizvoda u duhu vremena samoupravljanja je pseudoporcelan. Ovaj materijal nastao je u saradnji sa Institutom za staklo, 1949. godine, a prva serija paraćinskih šoljica proizvedena je 1952. godine.

Otporne i visoko produktivne, šoljice od pseudo porcelana postale su hit tog vremena, jer su se proizvodile brzo - šoljica za belu kafu za 1,4 minuta, a mala za crnu kafu za minut. 

Najpoznatija degustaciona čaša napravljena je u Paraćinu 

Najpoznatija čaša je napravljena za kruševački „Rubin“. Rubinov vinjak je od početka 60-ih redovno dobijao najveća prizanjanja za kvlitet (najpoznatija Grad prix sajma u Ljubljani) i zato je postao najprodavanije piće u Jugoslaviji koje je tražilo i svoju specijalnu čašu za degustaciju.

Osim popularnosti uz ovo piće, ova čaša nosi i epitet „filmske zvezde“ jer je često korišćena u kafanskim scenama domaćih filmova koji su snimani 70-ih i 80-ih godina 20. veka.

Vrhunsko majstorstvo – paraćinski šlif 

Od 60-ih godina u Paraćinu se proizvodio i kristal u dve boje tzv. Iberfan kristal. Staklari način izrade ovog kristala čuvaju kao svoju tajnu, te je tako paraćinska fabrika bila je jedna od retkih koji ga je proizvodila u Evropi i to u šest boja.

Srca mnogih ljudi u svetu ipak su osvojili graveri umetnici iz Paraćina. Oni su kroz 100 godišnju praksu šlifovanja razvli paraćinski šlif koji je došao do izražaja baš u graviranju ovog dvoslojnog kristala. To je specifična vrsta skulptorskog dubokog ureza u staklu, kroz koji se prelama svetlost na različite načine. 

Paraćinsko staklo u digitalnom ruhu

Platforma Kreativno staklo Srbije, www.creativeglassserbia.com, sadrži više od 180 obrađenih predmeta od stakla, 3D modelovane rekonstrukcije stakla koje nije sačuvano, individualna i kolektivna sećanja na ovo staklo, arhivski materijal, dokumentovane tehnike staklarstva i video materijale, stare kataloge i predstavlja najveći digitalni izvor za proučavanje paraćinskog stakla.

Cilj ove inicijative je da oda počast svim generacijama koje su stvarale paraćinsko staklo i upozna širu javnost o značaju ovog kulturnog nasleđa, ali i da kroz saradnju sa dizajnerima i starim majstorima pokrene procese revitalizacije ručno duvanog paraćinskog stakla. 

Digitalni muzej sećanja

Po prvi put ovaj jubilej biće obeležen lansiranjem platforme Kreativno staklo Srbije www.creativeglassserbia.com i pokretanjem digitalnog muzeja sećanja „Tvoja nostalgija od stakla“.

Građani će uz pomoć društvenih mreža – instagrama, fejsbuku i linkedina ili slanjem na mail office@creativeglassserbia.com ili na fejsbuk profilu Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije ili Zavičajnog muzeja Paraćin, moći da podele fotografije najomiljenijeg stakla, razglednice, lične impresije ili bilo koju drugu uspomenu na paraćinsko staklo i tako postanu deo digitalnog muzeja sećanja koji će biti sačuvan na ovoj platformi za buduće generacije. 

Dovoljno je na svojim nalozima podele sadrzaj javno i stave hashtag #paracinskostaklo. Svi ljubitelji paraćinskog stakla na ovoj platformi mogu naći mnoge zanimljivosti o paraćinskom staklu, i razvoju starklarstva kod nas.

 

 

Ostavite komentar

Marija

Paracinske case od kristala u boji su nesto najlepse sto je ta fabrika prozvodila. Prelepo je sto se neko setio da napravi ovaj interenet sajt da mozemo svi da uzivamo u paracinskom staklu.

26.07.2023 14:06