Vesti > Društvo

Roditelji u policiji zbog ČUPKANJA ZA KOSU I LUPKANJA PO GUZI? Sporni zakon NA ČEKANJU samo iz JEDNOG RAZLOGA

Novi Porodični zakon, koji treba da uđe u skupštinsku proceduru, ima za cilj da unapredi ostvarivanje prava deteta

Autor: K1info/telegraf.rs

30/08/2022 > 19:22

podeli vest:

Roditelji u policiji zbog ČUPKANJA ZA KOSU I LUPKANJA PO GUZI? Sporni zakon NA ČEKANJU samo iz JEDNOG RAZLOGA
Foto: Shutterstock


Dugoočekivani, novi Porodični zakon, koji bi trebalo da nam ukaže na to da li roditelji smeju fizički da kažnjavaju svoju decu, poput čupkanja za kosu, udaranja po guzi, izvlačenja ušiju, ili će ovakva vrsta kažnjavanja biti potpuno zabranjena u Srbiji, teško da će biti usvojen ove godine.

Kako prenose mediji u nadležnom ministarstvu, prednacrt nije ušao ni u javnu raspravu zbog izbornog procesa i raspuštanja Narodne skupštine. 

- Radna grupa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju je krajem 2021. godine sačinila Prednacrt zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona koji nije ušao u javnu raspravu zbog sprovođenja izbornog procesa i raspuštanja Narodne skupštine - rečeno je u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Ovaj Zakon o izmenama i dopunama ima za cilj da unapredi ostvarivanje prava deteta i ljudskih prava, da izmeni i unapredi neke porodičnopravne odnose i u tom cilju unapredi funkcionisanje institucija koje imaju nadležnosti u oblasti zaštite prava deteta i porodičnopravnim odnosima.

Osim zabrane fizičkog kažnjavanja, izmenama i dopunama zakona unosi se definicija deteta, zabrana sklapanja maloletničkih brakova, ukidanje produženja roditeljskog prava, ukidanje potpunog lišenja poslovne sposobnosti i zamena ograničenjem lišenja najduže na tri godine, ukidanje mogućnosti da bude usvojeno dete roditelja kome je ograničena poslovna sposobnost, ukidanje mogućnosti zaključenja sporazuma o usvojenju, definisanje najboljeg interesa deteta u sudskim postupcima, izdavanje naloga za uključivanje u psihosocijalni tretman ili specijalizovani program počinioca nasilja u porodici kao mere zaštite od nasilja u porodici... 

Foto: Unsplash.com

 

Po prednacrtu, svako dete, ne samo starije od 10 godina, moći će da iznosi svoje mišljenje u sudskom ili upravnom postupku u kome se odlučuje o njegovim pravima, ukoliko budu usvojene izmene i dopune Porodičnog zakona.

Predviđen je i drugi način usvajanja dece. Ako se usvoji biće moguće usvajanje deteta čiji su roditelji nepoznati duže od 6 meseci, dete će moći da se usvoji od roditelja koji su samo trajno lišeni roditeljskog prava, a neće moći da se usvoji dete roditelja koji su samo potpuno lišeni poslovne sposobnosti.

Unete su novine i za hranitelje.

Foto: Unsplash.com

 

 

Ostavite komentar