Vesti > Društvo

Danas 14, u petak 30 stepeni: VREMENSKI ROLERKOSTER može da utiče na ZDRAVLJE, evo koje TEGOBE se prve javljaju

Tokom naglog skoka temperature dolazi i do pada atmsoferskog pristiska, a onda i do širenja krvnih sudova zbog čega krvni pritisak pada

Izvor: K1info/kurir.rs

17/10/2023 > 16:56

podeli vest:

Danas 14, u petak 30 stepeni: VREMENSKI ROLERKOSTER može da utiče na ZDRAVLJE, evo koje TEGOBE se prve javljaju
Foto: Shutterstock


Građane Srbije ove nedelje očekuje pravi vremenski rolerkoster. Danas će maksimalna dnevna temperatura u našoj zemlji biti svega 14, a u petak čak 30 stepeni. Sve to može uticati na naše zdravlje, posebno na pritisak.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine ističe da su nagli skokovi u temperaturi "masiranje" našeg centra za termoregulaciju, odnosno sistema za očuvanje temperature tela i organizma.

- Dakle, to je napadnuto naglim skokovima spoljašnje temperature. Tokom naglog skoka temperature dolazi i do pada atmsoferskog pristiska, tu dolazi do širenja krvnih sudova u rukama, nogama, u samoj koži... Tim širenjem se uruši krvni pritisak, pa tako i ljudi koji nemaju problema s krvnim pritiskom mogu da osete taj momenat pada pritiska. Javlja se osećaj nelagodnosti, slabosti u čitavom telu, posebno u rukama i oni se uplaše - navodi dr Šehić za Kurir.

Dodaje da im često usled straha uzlupa srce, kao i da im se može javiti i vrtoglavica.

- To nije ništa ugrožavajuće. Mi već imamo iskustva sa takvim oscilacijama u temperaturi, ali sve je do nas, da se prilagodimo. Ako je napolju toplo raskomotiti se, nadoknađivati tečnost, a oni koji imaju visok pritisak, a napolju je jako toplo, da redukuju svoju terapiju, naravno u dgovoru sa svojim lekarom - napominje ona.

Jutra i večeri su jako hladna i u skladu sa tim se treba i oblačiti, savetuje dr Šehić.

Ostavite komentar