Vesti > Društvo

Za 100 godina u ovom PORODILIŠTU rođeno više od MILION BEBA: GAK Višegradska OBELEŽAVA veliki JUBILEJ

Ovu kliniku uskoro čeka i dugo očekivana rekonstrukcija

Izvor: K1info/rts.rs

19/10/2023 > 22:28

podeli vest:

Za 100 godina u ovom PORODILIŠTU rođeno više od MILION BEBA: GAK Višegradska OBELEŽAVA veliki JUBILEJ
Foto: Shutterstock


Otvoren je 18. Međunarodni kongres ginekologa i opstetičara. I među njima su oni rođeni u Višegradskoj, kao i u publici, a gotovo svako ima nekoga ko je rođen u najvećem porodilištu u zemlji, ali i najvećoj ginekološkoj klinici, ne samo na našim prostorima.

Centralna tema Kongresa zato i jeste obeležavanje velikog jubileja. Sto godina Klinike u Višegradskoj. Više od milion beba rođeno je za sto godina u ovom porodilištu, a od 18. oktobra do danas, u Višegradskoj je rođeno šest devojčica i deset dečaka.

 

- Negujemo ne samo tradiciju, nego pokazujuemo da poštujemo naše pretke, učitelje, da ih cenimo, odajemo priznanje za sve što su nama preneli. Ali isto tako, s obzirom da smo uneli novitete, pokazujemo da imamo i viziju u unapređenju svega toga - rekao je za RTS dr Stefan Dugalić na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS.

Profesorka Vesna Kesić, ginekolog-onkolog u penziji, kaže da ne zna  koliko je tokom karijere pregledala i lečila žena. Za nju je posebna čast i privilegija da je ceo radni vek provela na toj istoj Klinici.

- Sve moje vreme, decenije na klinici, bile su posvećene onkologiji. Mi smo uspevali da usvajamo nove protokole, dobijemo opremu i imamo sve metode lečenja na nivou najvećih ginekoloških centara u Evropi - rekla je ona.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije brinu o reproduktivnom zdravlju žena, ali i muškaraca kroz Nacionalni centar za onkofertilit, zbrinjavaju najteže bolesti u ginekologiji. I pre svega, pomažu da na svet dođu bebe i prirodnim putem i vantelesnom oplodnjom.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS, prof. dr Aleksandar Stefanović ističe da su referentna ustanova ne samo za Srbiju, nego za region.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS, prof. dr Aleksandar Stefanović

Kaže da je reč o kongresu koji ima nemerljivu korist za struku, region. Očekuju više od 1.000 učesnika, predavača iz 20 zemalja.

- Različite teme iz ginekologije i akušerstva. Pričaćemo o HPV virusu, vakcinaciji, prevenciji - rekao je on.

Kliniku, koja radi 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje, i koja nikada nije zatvarala svoja vrata, i čiji lepši deo može da se vidi iz različitih delova grada, uskoro čeka i dugo očekivana rekonstrukcija.

Ostavite komentar