Vesti > Društvo

Najbolji od najboljih! GRUJIČIĆ uručila DIPLOME najvišeg zvanja u ZDRAVSTVU: Naša PROFESIJA ZAHTEVA STALNO USAVRŠAVANJE

Ministarka zdravlja posebno se zahvalila Srpskom lekarskom društvu, čija komisija je zadužena za dodelu ovog zvanja

Izvor: K1info/Tanjug

12/12/2023 > 12:15

podeli vest:

Najbolji od najboljih! GRUJIČIĆ uručila DIPLOME najvišeg zvanja u ZDRAVSTVU: Naša PROFESIJA ZAHTEVA STALNO USAVRŠAVANJE
Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ


Ministarka zdravlja Danica Grujičić uručila je danas diplome primarijata, najvišeg stručnog zvanja u zdravstvenoj struci, istaknutim doktorima medicine, stomatologije i diplomiranim farmaceutima.

Grujičić  je na svečanosti u Palati Srbija poručila da lekarska profesija zahteva stalno i kontinuirano usavršavanje i napredovanje u struci, kako bi lekari svojim pacijentima pružili najbolju moguću negu. 

- Ove godine imamo skoro 40 predstavnika medicinske struke, koji su svojim radom zaslužili zvanje primarijusa. To uopšte nije tako lako kao što se možda misliti, kao što misle i oni koji nikada nisu završili doktorate - rekla je Grujičić.

Ona je istakla da joj je uvek drago kad može da uruči diplome, bilo da se radi o doktoru nauka, studentu medicine ili akademskim studijama. 

Grujičić je navela da je ove godine 19 primarijusa iz Beograda, 5 iz Niša, 4 iz Vojvodine, 2 iz Kragujevca i 9 iz ostalih srpskih gradova.

- Podatak da ćemo danas imati blizu 40 novih primarijusa govori upravo ono što stalno tvrdim, a to je da doktori prate struku, da prate ono što je novo. Veoma je lepo što ste vi u svojim radovima izrazili želju da svoja iskustva prenesete, koja će sigurno biti od koristi narednim generacijama - rekla je Grujičić.

Posebno se zahvalila Srpskom lekarskom društvu, čija komisija je zadužena za dodelu ovog zvanja.

Ona je novim primarijusima poželela puno uspeha u radu i izrazila nadu da će oni uticati na svoje mlade kolege da krenu njihovim stopama.

Grujičić je rekla da će predložiti sindikatima da u sledeći kolektivni ugovor unesu i primarijat i doktorat u koeficijent za obračunavanje plata, kako bi primarijusi imali povećanje zarade.

Predsednik Komisije za dodelu zvanja primarijus Srpskog lekarskog društva, Rade Živković, poželeo je novim primarijusima uspešnu karijeru i istakao da je imao tu sreću da svoju struku na početku karijere uči upravo od primarijusa.

- Nije lako postati lekar, a još teže je postati primarijus. Ono što se od vas očekuje kada postanete primarijus je da vodite struku dalje, da napredujete dalje i da učite te koji su oko vas - rekao je Živković i dodao da primarijuse smatra prvima u struci u institucijama u kojima rade.

Primarijus je strukovna titula, koju dobijaju iskusni i eminentni predstavnici medicinske struke, koji imaju najmanje 12 godina radnog iskustva i šest godina iskustva nakon položenog specijalističkog ispita. 

Pored toga, za dobijanje ovog prestižnog zvanja neophodno je da kandidat kroz naučno-istraživački rad potvrdi rezultate svoje struke i prakse, odnosno ispuni kriterijume Ministarstva zdravlja i Srpskog lekarskog društva.
 

Ostavite komentar